Ciasta

Tartaletki z kremem waniliowym i owocami

1 Min. czytania
Patrzę za okno i widzę szarość. Nie lubię szarej jesieni, więc mam nadzieję,że to tylko chwilowe. Mam nadzieję,że katar choć na chwilę odejdzie i pozwoli czerpać przyjemność z codzienności-na marginesie czemu zawsze zamiast 7 dni mnie musi męczyć 77?. Na razie tęsknię do lata, owoców, smaków, zapachów,słońca i zdrowia. Gdzie te dni wypełnione spacerowaniem, mrożoną herbatą i lodami? Zostały ziołowe syropy na odporność, czosnek i ciepły koc. No dobrze jesienne wieczory mają też trochę zalet. Książki, seriale, błogie nic nie robienie…. A jak już to się znudzi to zajmowanie się samą sobą można zająć się kuchnią. Kiedy wracałam z pracy zobaczyłam,że w warzywniaku leżą truskawki i borówki, i jakoś tak moja potrzeba letnich smaków kazała mi je kupić. Ot, taki chwilowy kaprys. Przecież wiem,że te zagraniczne owoce nie mają tego smaku kaszubskich truskawek. Ale cóż, czasem trzeba spełnić swoje zachcianki, a mi zachciało się typowo letniej słodkości i wspomnienia lata na talerzu. Kruche tartaletki, domowy krem budyniowy z białą czekoladą, i owoce. Lato jesienią? Czemu nie.

Składniki:

180 gramów mąki krupczatki
50 gramów masła
4 łyżki cukru
Ekstrakt waniliowy
2 łyżki lodowatej wody

Krem:
1 żółtko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
Łyżka masła
6 -8 kostek białej czekolady

Borówki i truskawki

Z podanych składników zagniatam kruche ciasto, wylepiam nim foremki do tartaletek, chłodzę przez minimum kwadrans  w lodówce. Rozgrzewam piekarnik i piekę spody przez 15 minut w 170 stopniach. Studzę.
Zagotowuję mleko z masłem-zostawiam około 2-3 łyżek mleka. Resztę mleka łączę z żółtkiem i mąkami, dodaję do mleka, i bardzo dokładnie całość mieszam do zgęstnienia. Następnie dodaję posiekaną białą czekoladę, mieszam raz jeszcze i zostawiam na chwilę do ostudzenia.
Zimne babeczki napełniam kremem, dekoruję owocami. 

1477 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Ciasto migdałowo-kokosowe z marakują

35 Min. gotowania
Witajcie kochani w kolejny długi weekend. Uwielbiam te majowy czas, kiedy wolne dni pozwalają na chwile zapomnienia o codzienności. Dziś witam się…
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…

68 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.