Obiady

Wstążki,szpinak,ricotta i pomidor

1 Min. czytania
Ostatnio wpadłam do domu maksymalnie zmęczona i głodna. Cóż by tu zrobić by się najeść, a się nie narobić? Szybki rzut oka na lodówkę, uff, bieda. Trzeba iść do sklepu. Zamiast jest wyjść z domu, poszłam do łazienki umyć włosy. Kiedy zadowolona spojrzałam w lustro przypomniałam sobie,że teraz do sklepu nie wyjdę przez godzinę, a głód w postaci brzucha burczenia był coraz większy. Coraz bardziej obiadu domagał się również chory brat. No cóż, czas raz jeszcze przejrzeć zapasy i zobaczyć co można wyczarować na obiad. Jest makaron, bardzo duży wybór, wybieram wstążki, a czemu nie? Są pomidory. Jest pudełeczko ricotty, o i jest reszta szpinaku. Nie jest tak źle, jak dodam to do tego, wymieszam, dosmaczę, powinno coś wyjść. Więc wstawiam wodę na makaron, podsmażam pomidory, dodaję nieco przypraw, czas na ricottę, a na koniec parę garści szpinaku. O, i gotowe. Pyszny kremowy sos, delikatny, ale i z mocą chilli. Wyjątkowo smakowite danie, do zrobienia w mniej niż pół godziny. Czy można chcieć więcej?

Składniki:
250 gramów makaronu (ulubiony, ja wybrałam wstążki)
4 pomidory
4 łyżki ricotty
3 garście  świeżych liści szpinaku
Mała cebula
2 ząbki czosnku
Połowa papryczki chilli
Pół szklanki bulionu
 Łyżka oliwy z oliwek
Szczypta suszonego oregano
Sól

Gotuję makaron al dente. Siekam cebulę i czosnek. Rozgrzewam oliwę, podsmażam cebulę z czosnkiem. Kroję pomidory w kostkę, dodaję do cebulki, duszę aż zaczną się rozpadać, dodaję bulion i podduszam z przyprawami-posiekanym chilli, oregano,solą i pieprzem. Dodaję ricottę, a na koniec listki szpinaku. Duszę całość 2 minuty. Do sosu dodaję makaron, mieszam na patelni i wykładam na talerze.

1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

43 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.