Desery

Jak śliwka w budyń

1 Min. czytania
Podczas ostatniej wizyty na ryneczku zauważyłam brak śliwek. Pojawiły się już tylko na 3 stoiskach z kilkudziesięciu. Co prawda nie powiem o sobie-największa miłośniczka śliwek na świecie, ale jesień kojarzy mi się z kawałkiem placka,właśnie ze śliwkami. Kupiłam więc dwa kilogramy węgierek i zabrałam się za przygotowanie ciasta. Ale jakie by tu zrobić? Myślałam,myślałam i wymyśliłam,że dawno nie było u mnie w piekarniku kruchego ciasta. Tak, kruchy placek, śliwki i coś jeszcze? A może budyń? Tak, o tym właśnie marzyłam,a kawałku ciasta z budyniową warstwą. Kruche, kremowe, delikatne i bardzo jesienne. Pachnące cynamonem i śliwkami. Kawałek ciasta na dobry początek nowego tygodnia, kto się częstuje?

Składniki na średnią blaszkę:
400 gramów mąki krupczatki
200 gramów masła
1 jajko
6 łyżek cukru
Ekstrakt waniliowy
łyżka zimnej wody
Masło i kasza manna do formy

15 śliwek
Pół łyżeczki cynamonu
2 łyżki brązowego cukru

2 opakowania budyniu śmietankowego
700 ml mleka
2 łyżki cukru

Masło siekam z mąką, dodaję jajko, cukier, ekstrakt waniliowy i wodę. Szybko zagniatam kruche ciasto i chłodzę je przez godzinę w lodówce. Po tym czasie odkładam 1/3 części ciasta do zamrażarki, a resztą wylepiam blaszkę, wysmarowaną masłem i wysypaną kaszą manną.
Śliwki myję, kroję na połówki, usuwam pestki,posypuję cukrem i cynamonem. Układam owoce na cieście, skórką do dołu.
Szykuję budyń, zagotowuję pół litra mleka z cukrem, do pozostałego mleka dodaję proszek budyniowy, wlewam na gorące mleko.i gotuję do zgęstnienia. Budyń wylewam na ciasto.
Na budyń ścieram resztę ciasta. Piekę ciasto przez 40 minut w 175 stopniach.

1487 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Ciastka francuskie z rabarbarem i kruszonką

25 Min. gotowania
Dziś zapraszam na sezonowy i przepyszny deser. Taki na szybko, nawet bardzo szybko. To deser dla każdego. Bo każdy z nas potrzebuje…
Bez kategoriiDesery

Pudding z tapioki i mango

20 Min. gotowania
Witajcie kochani. Kolejny ciężki tydzień za mną. Dużo gotuję, ale brakuje mi czasu by dzielić się z Wami na bieżąco przepisami. Kiedy…
Bez kategoriiDesery

Mrożony bowl proteinowy

1 Min. czytania
Witajcie w nowym, cieplutkim tygodniu. Po czasie dość deszczowym i chłodnym, znów mamy lato. Owszem, deszcz był potrzebny, i mój ogród był…

50 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.