ObiadyVege

Warzywne curry z kokosową nutą

1 Min. czytania

 Czas na pyszne curry! Mocno warzywne, z wyraźną kokosową nutą. Po prostu genialne. Sama nie sądziłam, że danie tylko z warzyw, może być aż tak sycące i pyszne. Wystarczy trochę warzyw, kilka przypraw, puszka mleka kokosowego i jest pysznie! To naprawdę prosty i niezwykle smakowity obiad, zdrowy i niezwykle aromatyczny. Jeżeli lubicie ostre i wyraźne smaki to koniecznie dajcie jeszcze ostrej papryczki. A jeżeli wolicie delikatnie doprawione dania, możecie pominąć dodatek chilli. Jeżeli zaś nie wyobrażacie sobie dania bez mięsa, świetnie pasuje tutaj delikatny kurczak, ale radzę spróbować wersji vege, z pewnością wszystkim posmakuje. Powoli wracam do normalności i codzienności. Szykuję wpis o jedzeniu w Pradze, gdzie spędziłam ostatni tydzień. I wracam do normalnego, codziennego gotowania!

Składniki:

1 mały kalafior

1 średnia cukinia

2 papryki

2 pomidory

3 ząbki czosnku

1 mała cebula

1 puszka mleka kokosowego

1 pełna łyżka oliwy z oliwek

2 łyżki przyprawy curry

Słodka papryka- łyżeczka

Ostra papryczka- pół łyżeczki

Sól, świeżo mielony pieprz

Do podania- ryż


Myję wszystkie warzywa. Obieram cukinię i pomidory. Siekam drobno czosnek i cebulkę, na patelni rozgrzewam oliwę, smażę warzywa 3-4 minuty. W międzyczasie kroję papryki kostkę, dodaję na patelnię. Kalafiora dzielę na różyczki-dość drobne, również wrzucam na patelnię, przesmażam 4 minuty. Na koniec cukinię kroję w półplasterki i również 2 minuty podsmażam. Warzywa przekłam do garnka, zalewam je mlekiem kokosowym, dodaję wszystkie przyprawy, gotuję kwadrans. Następnie kroję pomidory w kostkę i dodaję do curry, duszę całość 20 minut, warzywa powinny być miękkie, ale pozostać w całości. 

Curry podaję z ryżem.

1503 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

27 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.