Obiady

Warzywne placuszki

1 Min. czytania
Ostatnio zauważyłam na rynku piękne cukinie, oczywiście od razu musiałam je wziąć, to znaczy kupić. Najpierw miałam w planie ciasto, zapragnęłam ciasta z cukinii, ale z braku pomysłu na obiad uznałam,że zrobię z niej placki. Nie doszłam jeszcze do tego etapu by zajadać się ciastem w obiadowej porze, o nie. Bardzo lubię czyste placki z cukinii, ale tym razem postanowiłam,że cukinia nie będzie solistką, a towarzyszyć jej będą kartofelki, marchewka i dużo zielonego. Jako kropkę nad i,wykorzystałam pyszny twarożek. I gotowe. Danie robi się szybko, więc świetnie pasuje na tak zabiegany dzień jak dziś. Zdjęcie też robione  w biegu, ale cóż, trzeba wyprasować czarną sukienkę na jutro,a  jako,że placuszki smakowały wybornie, muszę podzielić się przepisem.

Składniki:
2 cukinie
3 duże kartofle
2 marchewki
1 spora cebula
Natka szczypiorku
Dwie garści pietruszki
2 ząbki czosnku
2 jajka
około 5 łyżek mąki kukurydzianej
Duża szczyptu kminu rzymskiego
Szczypta chilli
Szczypta słodkiej papryki
Sól
Pieprz
Oliwa do smażenia

Twarożk
Około 2 łyżki jogurtu
Dwie garści szczypiorku
Szczypta słodkiej papryki
Sól
Pieprz

Trę warzywa-poza cukinią, zgniatam czosnek, dodaję przyprawy. Do masy dodaję jajka. Teraz czas na cukinię, trę ją i dodaję do ciasta. Dodaję mąkę, jej ilość będzie zależeć od tego jak bardzo wodnistą mamy cukinię.
Na rozgrzanej oliwie smażę placuszki, przekładam je ręcznik kuchenny by wchłonęły nadmiar tłuszczu.
W międzyczasie szykuję twarożek, mieszam go z jogurtem,dodaję posiekany szczypiorek i przyprawy. Podaję z placuszkami.

Przy okazji przypominam Wam o świątecznym konkursie organizowanym przez Proste Historie.
Do 20 grudnia możecie szykować swoje kulinarne wspomnienia.

1478 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Gołąbki bez zawijania z piekarnika

50 minut Min. gotowania
Gołąbki to prawdziwa perełka naszej kuchni. Nie ma się co dziwić, że lubią je wszyscy. Albo prawie wszyscy. Te tradycyjne są jednak…
Obiady

Pesto z końcówek szparagów

15 Min. gotowania
Sezon szparagi jest zdecydowanie zbyt krótki. Ot, chwila i po nim. Ale mam pewien sposób na przedłużenie sobie tego sezonu-mrożenie. Otóż mrożone…
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

2 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…

44 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.