Obiady

Warzywne placuszki

1 Min. czytania
Ostatnio zauważyłam na rynku piękne cukinie, oczywiście od razu musiałam je wziąć, to znaczy kupić. Najpierw miałam w planie ciasto, zapragnęłam ciasta z cukinii, ale z braku pomysłu na obiad uznałam,że zrobię z niej placki. Nie doszłam jeszcze do tego etapu by zajadać się ciastem w obiadowej porze, o nie. Bardzo lubię czyste placki z cukinii, ale tym razem postanowiłam,że cukinia nie będzie solistką, a towarzyszyć jej będą kartofelki, marchewka i dużo zielonego. Jako kropkę nad i,wykorzystałam pyszny twarożek. I gotowe. Danie robi się szybko, więc świetnie pasuje na tak zabiegany dzień jak dziś. Zdjęcie też robione  w biegu, ale cóż, trzeba wyprasować czarną sukienkę na jutro,a  jako,że placuszki smakowały wybornie, muszę podzielić się przepisem.

Składniki:
2 cukinie
3 duże kartofle
2 marchewki
1 spora cebula
Natka szczypiorku
Dwie garści pietruszki
2 ząbki czosnku
2 jajka
około 5 łyżek mąki kukurydzianej
Duża szczyptu kminu rzymskiego
Szczypta chilli
Szczypta słodkiej papryki
Sól
Pieprz
Oliwa do smażenia

Twarożk
Około 2 łyżki jogurtu
Dwie garści szczypiorku
Szczypta słodkiej papryki
Sól
Pieprz

Trę warzywa-poza cukinią, zgniatam czosnek, dodaję przyprawy. Do masy dodaję jajka. Teraz czas na cukinię, trę ją i dodaję do ciasta. Dodaję mąkę, jej ilość będzie zależeć od tego jak bardzo wodnistą mamy cukinię.
Na rozgrzanej oliwie smażę placuszki, przekładam je ręcznik kuchenny by wchłonęły nadmiar tłuszczu.
W międzyczasie szykuję twarożek, mieszam go z jogurtem,dodaję posiekany szczypiorek i przyprawy. Podaję z placuszkami.

Przy okazji przypominam Wam o świątecznym konkursie organizowanym przez Proste Historie.
Do 20 grudnia możecie szykować swoje kulinarne wspomnienia.

1508 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

44 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.