Ciasta

Ciasto jesienny romans /z jabłkami

2 Min. czytania
No tak, mamy grudzień, wszyscy,prawie wszyscy myślą o świętach, pierniczkach,korzennych aromatach i smakach, a ja tu wyskakuje z jabłkiem, a raczej z jabłkami. Ale jak tu nie zachęcić do spróbowania takiego ciasta? To ciasto kusi, swą słodyczą rozpala zmysły,a  zapach sprawia,że człowiek się z nim zakocha zaraz po wstawieniu do pieca. Ci bardziej kochliwi rozkochają się już podczas przygotowywania ciasta, żeby nie było, że nie ostrzegałam. Kiedy myślę o tym cieście widzę małą knajpkę, gdzieś w Nowym Yorku. Wpada ona, blondwłosa piękność o piegowatym licu. Miała fatalny  dzień w pracy, jej awanse odrzucił przystojny kolega z pracy o poważnym imieniu Fritz. Julie, tak ją nazwijmy postanowiła leczyć smutki z przyjaciółką, ale ta akurat szła na randkę życia. Trudno, Julie nie chciała siedzieć sama w domu więc w dresie, i bez makijażu wyszła do kawiarni na dole domu. Miała ochotę na czekoladową bombę, słodki ulepek, ciągnący się środek i masę czekoladowej polewy. To uleczy wszystkie troski młodej dziewczyny. W kawiarni od rana panował tłok, czyżby przez miasto przetoczyła się fala sercowych rozczarowań? Zabrakło brownie, zabrakło czekoladowych ciast. Młody kelner, cukiernik amator postanowił pocieszyć jednak naszą Julie, która na wieść o braku czekoladowych ciast wpadła w rozpacz i wybuchnęła rzewnym płaczem. Gino spojrzał na zapasy, jabłka, krówkowe cukierki, hmm, parę chwil i ciasto się piekło. Czekając na ciasto popijali kakao, a kiedy ciasto się upiekło…. Ten zapach uleczył wszystkie smutki Julie, dostrzegła też ten zniewalający uśmiech jakim natura obdarzyła Gino, postanowiła więc wpadać częściej do tej uroczej cukierni. Na ciasta,czy na uśmiech Gino, oto jest pytanie?
Jak widać nie powinnam zabierać się za pieczenie tak obłędnych ciast, bo niepostrzeżenie zaczynam być autorką tandetnych romantycznych historii, których nawet Danielle Steel by się powstydziła… No chyba,że zjadłaby kawałek tego ciasta, wtedy Jesienny romans z jabłkiem na pewno zostałby wydany drukiem….

Składniki:
180 gramów masła
300 gramów mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
2 małe jajka
3 łyżki brązowego cukru
Łyżka przyprawy do piernika (najlepiej domowej)
Łyżka proszku do pieczenia
2 duże jabłka( u mnie kosztele)
około 15 krówek

Roztapiam masło razem z brązowym cukrem i przyprawą do piernika, chwilę studzę i dolewam mleko. Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję jajko i masę maślaną-całość dokładnie mieszam. Dodaję jabłka pokrojone w drobną kostkę, oraz 10 rozkruszonych na drobne kawałki krówek. Delikatnie mieszam całość.

Ciasto wylewam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę placek przez 30 minut w 180 stopniach. Na gorące ciasto rozkruszam resztę krówek,zostawiam do wystudzenia.

https://sklep.egmont.pl/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.html

Moje wypieki. Wielki powrót

1491 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami

50 Min. gotowania
Dziś czas na śliwki! A dokładniej na błyskawicznie ciasto ze śliwkami. Ten tydzień był po prostu wstępem do jesieni. Co prawda mam…
Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem….
Ciasta

Brownie z morelami i migdałami

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie bardzo, ale to bardzo słodko. I mocno czekoladowo. Bo czego jak czego, ale brakowało mi czekoladowej osłody i pociechy. Wiecie,…

49 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.