Obiady

Zapiekany ryż curry z warzywami i serem

1 Min. czytania

Taki ryż to ja lubię! Prosto, szybko i co najważniejsze, pysznie! Dużo warzyw, dużo ryżu, dużo przypraw i oczywiście, dużo sera! Danie wyjątkowo aromatyczne, kolorowe i smaczne. Rozgrzewa, rozpieszcza, jest bardzo pożywne, w sam raz na zimowe dni. Rozgrzewa, syci, i dodaje energii na resztę dnia. A ta energia znów mi jest potrzebna na naukę. Już trochę mam dość. Ale tylko jeden egzamin i wolne, całe dwa tygodnie wolne od weekendowych wykładów, a co najważniejsze, wolne od nauki. Niestety, jeżeli chce się mieć dobre oceny, to trzeba poświęcić trochę czasu na przyswojenie sobie nowej wiedzy. W każdym razie, po takim egzaminie, chętnie zjem ryż i tak posilona udam się na długi, zimowy spacer!


 Składniki:

250 gramów ryżu

10 pieczarek

1 papryka

1 szklanka mrożonej fasolki

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

100 gramów sera Cheddar

1 łyżka przyprawy curry

1 łyżka oleju

Sól

Pieprz

Słodka papryka-szczypta

100 ml bulionu

Ryż gotuję al dente. 

Warzywa myję. 

Pieczarki oczyszczam i kroję w plasterki. Siekam czosnek i cebulkę, podsmażam na rozgrzanym oleju przez 3 minuty. Dodaję pieczarki i podduszam 5 minut. Paprykę kroję  w kostkę, wrzucam na patelnię, smażę razem 5 minut, na koniec dodaję fasolkę i podgrzewam 3 minuty.

Ser ścieram na tarce. Do ryżu dodaję przyprawy, łączę z warzywami i serem.Przekładam ryż z warzywami do naczynia żaroodpornego, zalewam bulionem i zapiekam 25 minut w temperaturze 185 stopni.

1532 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Panda. Ramen we Wrocławiu.

1 Min. czytania
Czas na małą wycieczkę, kto ma ochotę na Ramen? W tym celu udamy się do Wrocławia. Przyznaję, nieco zazdroszczę mieszkańcom tego miasta….
Obiady

Casa di Tuzza, Jastarania

1 Min. czytania
Dziś będzie polecenie, pojedziemy na Jastarnię. Jastarnia to malutka, ale przepiękna wieś na samym początku kraju. Z jednej strony oblewają ją wody…
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…

33 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.