Ciasta

Czekoladowy budyń jaglany i gorące banany

1 Min. czytania
Ach te budynie jaglane… Mam do nich wielką słabość. Naturalnie słodkie, aksamitna konsystencja i dowolność w dodatkach. Tym razem wypróbowałam dość klasyczną kombinację dodatków. Czekoladowy budyń i podsmażone banany. Miód, odrobina kokosowych wiórków i intensywny smak czekolady. Wyszło wybitne śniadanie!  W sam raz na te zimne dni. Rozgrzewa, syci, poprawia humor. bo przecież tutaj wszystko wpływa na nas pozytywnie. Gorzka czekolada, kasza jaglana i banany. Te składniki dają pozytywnego kopa i pozwalają fajnie przetrwać nowy dzień. Cały czas sypie śnieg. Cały czas straszy mróz. Ale wiecie co? Co z tego, że musiałam na cito kupować nową, zimową kurtkę, a znaleźć coś ciepłego w lutym, graniczy już z cudem,co z tego, że droga do pracy trwa dwa razy dłużej, jest pięknie! 
Składniki:
1 duży banan
7 łyżek kaszy jaglanej
250 ml mleka
5 kostek gorzkiej czekolady
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka masła
Ekstrakt waniliowy
Szczypta cynamonu
Kaszę przepłukuję wrzątkiem, zalewam mlekiem, dodaję wanilię i gotuję do miękkości. 
Do kaszy dodaję czekoladę i miksuję na gładki krem.
Na patelni rozgrzewam masło, dodaję miód i cynamon. Banany kroję na 4 części, podsmażam na maśle przez 2 minuty. Na jaglanym budyniu kładę banany, zjadam na gorąco.

1437 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Jesienne ciasto z karmelizowaną gruszką.

65 Min. gotowania
Witajcie kochani po weekendzie. Jak Wasze nastroje i samopoczucie? Mam nadzieję, że spędziliście ten czas jak należy, czyli dużo wypoczywając. Mi udało…
Ciasta

Tureckie ciasto daktylowe

60 Min. gotowania
Nowy tydzień. Przyznaję, to był trudny weekend. Działo się wiele, i niekoniecznie wszystko, było po mojej myśli. Ale, ale. Kiedy jest mi…
Ciasta

Ciasto krówkowe

45 Min. gotowania
Przy sobocie zapraszam Was na pyszne ciasto. To ciasto krówkowe! Jedne z najprostszych, bazujących na tylko kilku składnikach. Wystarczą krówki, masło i…

36 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.