Obiady

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i serem

1 Min. czytania

 

Czasem niewiele potrzeba do szczęścia. Wystarczy razowy makaron, szpinak, odrobina boczku i dużo sera. Czary mary, i wychodzi nam pyszna zapiekanka szpinakowa z makaronem. W sam raz na szybki obiad w środku tygodnia. Taki obiad kiedy ziąb na dworze, a pod nogami śnieg. Tak jest u mnie. W takie dni zapiekanka z serem, pysznym sosem, dużą porcją szpinaku i odrobiną boczku od razu dodaje sił i poprawia nastrój. Konkretna, ale zaskakująco lekka w smaku. Zdrowsza, dzięki razowemu makaronowi. Kiedyś go nie lubiłam, teraz zjadam z wielką przyjemnością. A w takich zapiekankach, z jeszcze większą przyjemnością. Tak smakowicie rozpoczynam tydzień. Znów będzie pracowicie, jeszcze dwa egzaminy przede mną. Już jestem trochę zmęczona!

Składniki:

250 gramów makaronu razowego
400 gramów mrożonego szpinaku
3 plasterki wędzonego boczku
1 średnia cebulka
3 ząbki czosnku
200 ml mleka
6 łyżek tartego sera Mozzarella
1 pełna łyżki mąki
2 łyżki masła
Sól
Pieprz biały
Gałka muszkatołowa

Gotuję makaron al dente. 

 Boczek kroję w kostkę, wrzucam na rozgrzaną patelnię i podsmażam kilka minut. Siekam drobno czosnek i cebulkę, podsmażam z boczkiem. Po 3 minutach dodaję zamrożony szpinak, doprawiam solą i białym pieprzem, duszę szpinak z dodatkami 8 minut, następnie zdejmuję z patelni. 
W rondelku roztapiam masło, dodaję mąkę i zasmażam dwie minuty, następnie dodaję mleko, sól,pieprz i gałkę. Podgrzewam aż sos zacznie gęstnieć, wtedy zdejmuję go z patelni i dodaję ser, mieszam. 
Do naczynia żaroodpornego przekładam makaron, na niego szpinak, mieszam. Zalewam danie sosem, posypuję serem. Zapiekankę piekę 25 minut w 190 stopniach.

1503 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

21 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.