Obiady

Roladki z karkówki z fetą

1 Min. czytania

Kupiłam od niechcenia kotlety z karkówki. Tego dnia miałam odpocząć od pichcenia i zaszyć się w jakiejś uroczej knajpce. Plany się zmieniły i w ostatniej chwili wpadłam do mięsnego. Wybór był dość marny, wzięłam więc tę karkówką z myślą znów kotlety. A może tym razem zrobię coś innego? Ale przy tym coś szybkiego i koniecznie pysznego? Tak więc w lodówce znalazłam to co chciałam, i w ten sposób powstały pyszne, bardzo soczyste roladki, i przepyszne ziemniaczki idealnie wręcz upieczone – tak, tak chwalę się. Czas zasiąść do obiadu.

Składniki: 
3 kotlety z karkówki bez kości
3 plastry fety
Połowa papryki
Listki szałwii
Sól, pieprz
Olej-1 łyżka
Ziemniaki
po łyżeczce suszonego tymianku i wędzonej papryki
Pracę zaczynam od przygotowania ziemniaczków. Obieram je, myję i kroję w ćwiartki. Przekładam do naczynia żaroodpornego, posypuję tymiankiem, papryką, dodaję olej. Całość dokładnie mieszam, wstawiam je do piernika na mniej więcej 25 minut. W tym czasie mogę przygotować roladki.

Mięso opłukuję, rozbijam tłuczkiem tak aby miały jednakową grubość. Delikatnie solę, bo feta jest już przecież mocno słonawa, ale za to solidnie posypuję pieprzem. Na mięsie układam fetę, paski papryki, i listki szałwii. Całość zwijam w roladkę, obwiązuję sznurkiem i gotowe.

Roladki przekładam do podpieczonych ziemniaczków. Całość razem piekę około 40 minut. Warto w połowie pieczenia odwrócić je na drugą stronę, tak by równomiernie się upiekły. A także kilkakrotnie polewać wytworzonym sosem.

Gotowe danie wykładam na talerze, świetnie pasuje sałatka z soczystych pomidorów. Nie zapominajmy obficie polać mięso sosem-jest przepyszny.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

18 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.