Obiady

Roladki z karkówki z fetą

1 Min. czytania

Kupiłam od niechcenia kotlety z karkówki. Tego dnia miałam odpocząć od pichcenia i zaszyć się w jakiejś uroczej knajpce. Plany się zmieniły i w ostatniej chwili wpadłam do mięsnego. Wybór był dość marny, wzięłam więc tę karkówką z myślą znów kotlety. A może tym razem zrobię coś innego? Ale przy tym coś szybkiego i koniecznie pysznego? Tak więc w lodówce znalazłam to co chciałam, i w ten sposób powstały pyszne, bardzo soczyste roladki, i przepyszne ziemniaczki idealnie wręcz upieczone – tak, tak chwalę się. Czas zasiąść do obiadu.

Składniki: 
3 kotlety z karkówki bez kości
3 plastry fety
Połowa papryki
Listki szałwii
Sól, pieprz
Olej-1 łyżka
Ziemniaki
po łyżeczce suszonego tymianku i wędzonej papryki
Pracę zaczynam od przygotowania ziemniaczków. Obieram je, myję i kroję w ćwiartki. Przekładam do naczynia żaroodpornego, posypuję tymiankiem, papryką, dodaję olej. Całość dokładnie mieszam, wstawiam je do piernika na mniej więcej 25 minut. W tym czasie mogę przygotować roladki.

Mięso opłukuję, rozbijam tłuczkiem tak aby miały jednakową grubość. Delikatnie solę, bo feta jest już przecież mocno słonawa, ale za to solidnie posypuję pieprzem. Na mięsie układam fetę, paski papryki, i listki szałwii. Całość zwijam w roladkę, obwiązuję sznurkiem i gotowe.

Roladki przekładam do podpieczonych ziemniaczków. Całość razem piekę około 40 minut. Warto w połowie pieczenia odwrócić je na drugą stronę, tak by równomiernie się upiekły. A także kilkakrotnie polewać wytworzonym sosem.

Gotowe danie wykładam na talerze, świetnie pasuje sałatka z soczystych pomidorów. Nie zapominajmy obficie polać mięso sosem-jest przepyszny.

1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

18 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.