Obiady

Karkówka w towarzystwie musztardy

1 Min. czytania

W takie zimowe dni lubię po powrocie  z pracy zjeść coś solidniejszego niż lekką sałatkę na obiad. W taki zimowy czas świetnie sprawdzają się pieczone kotlety z karkówki zamarynowane z musztardowej marynacie. Dodają energii, rozgrzewają i pozwalają szybko wypełnić pozostałe domowe obowiązki bez marudzenia. Nie wiem co tak na mnie wpływa, czy to musztarda, mięso, aromatyczny sos ? A może wszystko na raz? W każdym razie uwielbiam takie zimowe kotlety. Taki obiad to solidna dawka pozytywnej energii. Do tego na plus zaliczmy to, że  śmiało można je zamarynować rano, a po pracy po prostu upiec. Nie znam lepszego pomysłu na szybki i pyszny obiad w zabiegany mroźny i jakże wietrzny dzień w środku tygodnia. Karkówka w musztardowej odsłonie. Komu widelec?

Składniki na 5 porcji:
Kotlety z karkówki- 5 sztuk
Cebula-3 sztuki
Musztarda miodowa- 3 duże łyżki
Czosnek- 2 ząbki
Olej- 1 łyżka
Sól
Świeżo mielony pieprz
Do podania puree,surówka z kapusty i marchewki

Zaczynam od przygotowania marynaty. Czosnek przeciskam przez praskę,dodaję musztardę, olej, sól i pieprz. Dokładnie mieszam.
Kotlety opłukuję, wycieram do sucha, lekko rozbijam. Smaruję je marynatą, układam w naczyniu do zapiekania, obkładam cebulą pokrojoną w piórka. Zostawiam na pół godziny po czym piekę 35-40 minut w 175 stopniach.  Podaję z ulubionymi dodatkami, u mnie puree, i surówką z kapusty oraz koniecznie z sosem jaki powstał podczas pieczenia.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

46 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.