Obiady

Schab z masłem ziołowym

1 Min. czytania
Ostatnio było u mnie mocno słodko. Tak więc dziś dla odmiany będzie danie typowo obiadowe. Schab z masłem ziołowym. Ten rodzaj mięsa jest dość często wykorzystywany w moim domu, przede wszystkim dlatego,że smakuje wszystkim, co jest stanem dość rzadkim. Kotlety schabowe lubi każdy, ale ileż można je jeść? Dlatego często wprowadzam wariacje na temat znanych składników. Tak samo było z tym schabem,a  raczej kotletami, które zakupiłam wracając z pracy. Zamiast je smażyć zamarynowałam mięso,a gdy ogarnęłam kwestie porządkowe przygotowałam ziołowe masło,którym otuliłam kotlety. Bach, do pieca,i za 40 minut wyjmuję gotowe mięso. Bardzo delikatne i mięciutkie,a  przy tym niezwykle aromatyczne i piękne pachnące. Czegóż chcieć więcej? Więcej schabu:)

Składniki:
6 kotletów schabowych bez kości
Garść świeżej bazylii
Olej -łyżka
2 ząbki czosnku
Duża szczypta gałki muszkatołowej
Łyżeczka majeranku
Łyżeczka tymianki
2  łyżki masła
Sól
Pieprz

Kotlety myję, osuszam. Polewam je olejem, solę, pieprzę, obkładam listkami bazylii. Wkładam mięso do lodówki na minimum godzinę.
Szykuję ziołowe masło. Miękkie masło ucieram z drobno posiekanymi ząbkami czosnku, dodaję tymianek, majeranek i gałkę.
Wyjmuję kotlety z lodówki, układam je w naczyniu do zapiekania, smaruję grubą warstwą ziołowego masła, przykrywam pokrywką i piekę około 40 minut w 170 stopniach.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

41 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.