Śniadania na słono

Śniadaniowe pankejki

1 Min. czytania
Lubię mieć w tygodniu wolny dzień, spokojny poranek na długie śniadanie, a nie szybkie złapanie jogurtu w biegu. Szczególnie jesienią, kiedy poranki są zimne i ponure odkładam moment wyjścia spod ciepłej kołderki do maksimum, Dlatego też ucieszyłam się na samą myśl o wolnym dniu i zaczęłam planować śniadanie już poprzedniego wieczoru.  Wymyśliłam sobie śniadanie książkowe, nie nie, nie jadłam książek, a raczej jadłam w towarzystwie książek. Co? Pankejki, tradycyjne delikatne placuszki, ni to naleśniczki, ni racuszki. Pyszne,rumiane, rozpływające się w ustach z dodatkiem domowej konfitury wiśniowo-jabłkowej z wanilią. Pychota.

Składniki:

2 łyżki masła
Jajko
150 gramów mąki pszennej
100 ml maślanki
Łyżeczka proszku do pieczenia
Ekstrakt waniliowy

Do podania-ulubiona konfitura

Topię masło. Do jajka dodaję maślankę,mąkę i proszek do pieczenia. Dodaję masło i ekstrakt waniliowy,dokładnie mieszam. Smażę małe placuszki na teflonowej patelni,bez tłuszczu. Podaje z ulubioną konfiturą.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Sałatka z selera i ananasa

10 Min. gotowania
Dziś przybywam do Was z bardzo wiosenną sałatką, którą nazwałam również „Bukiet Tulipanów”. Aczkolwiek jej głównymi składnikami są warzywa i tulipanów brak….
Śniadania na słono

Serek z tuńczykiem

1 Min. czytania
Witajcie w nowym tygodniu. Nie wiem co ten nowy rok w sobie ma, ale nie ma dla mnie litości. Dni mijają jak…
Śniadania na słono

Zawijasy jogurtowe na śniadanie

25 Min. gotowania
Witajcie, nie ma to jak mieć długi weekend. Mam nadzieję, że jak i ja, odpoczywacie i cieszycie się piękną pogodą. Właśnie wróciliśmy…

52 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.