Obiady

Soba, masło orzechowe, sezam i indyk

1 Min. czytania
Po świątecznym obiedzie zostało mi nieco, nawet więcej niż nieco mięsa z indyka. Tym razem wzięciem bardziej cieszyło się ciemniejsze mięso z indyczych nóżek, aniżeli jego piersi.A największe uznanie zdobyła gęś. Indyka uwielbiam,ale jedzenie go w tej samej postaci przez 3 dni,mogłoby się znudzić. Stąd też postanowiłam kreatywnie wykorzystać resztki i przygotować z nich pyszne danie. Lekkie, bardzo aromatyczne, delikatne. Miła odmiana od stołu pachnącego żurem i bigosem. Moje danie pachnie masłem orzechowym,sezamem i nieco chilli. Ten sos jest przepyszny. I słodkawy, i wyraźny. I pikantny, i łagodny. Po prostu wspaniały. Do tego proponuję gryczany makaron,świeżo starta marchewkę i dużo zielonej pietruszki. No i najważniejsze, cały obiad gotowy jest w ledwie 15 minut. W podobny sposób możecie przygotować resztki kurczaka, czy też delikatne polędwiczki wieprzowe. Nic się nie zmarnuje, a smakiem zaskoczycie swoich bliskich i samych siebie.
Ja mogę cieszyć się dalej kolejnym wolnym dniem. W tym roku mam równo 7 wolnych dni, stąd też mogłam wyjątkowo odpocząć i spokojnie pospacerować nad morzem, pierwszy raz tej wiosny.

Składniki:
Sos:
Łyżka masła orzechowego
2 łyżki oleju sezamowego
Łyżka octu ryżowego
5 cm korzenia imbiru
2 ząbki czosnku
2 łyżki ziaren czarnego sezamu
Szczypta płatków chilli
Sól
Pieprz
4 łyżki gorącej wody
Dodatkowo:
Kawałki upieczonej piersi z indyka
2 marchewki
Makaron Soba
Łyżka oliwy
Sól
Świeżo mielony pieprz
Natka pietruszki

Szykuję sos. Ścieram imbir, miażdżę czosnek. W miseczce łączę masło orzechowe z olejem i chilli. Dodaję czosnek, imbir, sól i pieprz,oraz sezam. Zalewam całość wodą.
Indyka kroję w paski. Posypuję solą i pieprzem, przekładam na rozgrzaną oliwę, smażę 2 minuty. Po tym czasie dodaję do mięsa połowę sosu orzechowo-sojowego. Podsmażam całość, aż mięso będzie rumiane.
W międzyczasie gotuję makaron w lekko osolonej wodzie, ścieram marchewkę na tarce.
Do mięsa dodaję makaron, marchewkę i resztę sosu, chwilę podgrzewam całość i podaję, można posypać danie natką pietruszki.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

35 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.