W garnku z grubym dnem rozgrzewam oliwę, wrzucam ryż i smażę aż stanie się szklisty. Zalewam szklanką bulionu, kolejną porcję dodaję kiedy ryż wchłonie cały płyn.
Oddzielam mięso od kości. Na patelni rozgrzewam masło klarowane. Siekam drobno cebulę i czosnek, podsmażam na maśle około 2 minut, dodaję mięso i podsmażam mniej więcej 5 minut.
W międzyczasie myję resztę warzyw. Brokuł dzielę na małe różyczki, cukinię obieram i kroję w półplasterki, dodaję do mięsa i podsmażam całość kolejne parę minut-cukinia powinna delikatnie zmięknąć.
Do ryżu dodaję brokuły i groszek, duszę chwilę razem, a następnie dodaję mięso z cukinią. Dolewam kolejną porcję bulionu, i powoli gotuję całość.
Na koniec dodaję tarty Parmezan i posiekaną natkę pietruszki.
Mimo upału za oknem naszło mnie na rosół. W środowy wieczór przygotowałam garneczek domowej, prawdziwej zupy. Wszyscy jedzą, czy też piją chłodnik, a ja mam rosół. Rosół wyszedł pyszny, a po rosole zostało mięso. I pojawił się problem. Nikt nie miał ochoty na potrawkę, naleśniki? Brak czasu. Pierogi? Patrz naleśniki. Wymyśliłam szybko -będzie risotto. Bardzo letnie, zielone, kremowe, delikatne, pyszne. I do tego naprawdę proste. Bez problemu robi się je po pracy. Tak naprawdę wystarczą dwa kwadranse i obiad gotowy. Uwielbiam takie obiady. Oczywiście kiedy nie chcecie czekać na porosołowe mięso a chęć na takie risotto się w Was zrodzi śmiało można użyć resztek pieczonego kurczaka, czy też można użyć wędzonego mięsa,które bez problemu kupicie w sklepie. Rosół ma jednak tę przewagę,że można go użyć jako naturalnego bulionu do ryżu, dzięki czemu risotto jest jeszcze bardziej delikatne i aromatyczne.Idealne danie na weekend.
Składniki:
300 gramów mięsa z rosołu (drobiowego)
200 gramów suchego ryżu do Risotto
Połowa brokuła
1/2 szklanki groszku
1 duża cukinia
1 cebulka
2 ząbki czosnku
około 3 szklanek domowego rosołu
2-3 łyżki tartego Parmezanu
Duża garść natki pietruszki
Świeżo mielony pieprz
Odrobina soli
Łyżka ziół prowansalskich
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżka oliwy z oliwek
Porosołowe 😀 Uwielbiam risotto, fajne połączenie 🙂
😉
Wyborne 🙂 A u mnie tak dawno nie było risotta.
Wieki nie jadłam takiego dania
Oj zjadła bym risotto bardzo lubię ☺☺☺
Rosół toleruję jedynie z ryżem,a Risotto uwielbiam. 😀
Lubię risotto<3
Dobry pomysł na wykorzystanie mięsa 🙂
🙂
🙂
nie jadłam nigdy rosołu z ryżem, tylko makaron toleruję:)
🙂
czas zrobić:)
🙂
Lubię takie dania, które są nie tylko smaczne, ale stanowią także idealną bazę na kuchenny recykling. Pysznie, ekonomicznie. To mi się podoba. Nic się nie marnuje. Pozdrawiam serdecznie 🙂
dziękuję:)
Jestem fanką risotto w każdej niemalże postaci 😉
🙂
Pyszne danie, tez uwielbiam rosołek nawet w gorące dni:P
😉
Dawno już nie robiłyśmy risotto 😀 Ale nam apetytu teraz narobiłaś 😀
🙂
Zjadłabym chętnie, lubię, ale zdecydowanie za rzadko je robię 😉
Świetne. DZIĘKI TAKIM OBIADOM NIC SIE NIE MARNUJE
🙂
🙂
Lubię, lubię i to bardzo :))
taki recykling to ja rozumiem 🙂 pyszny obiad 🙂
Przepyszna propozycja 😀 Mniam <3
Akurat dzisiaj mama przyrządziła mi tą potrawę 🙂 Uwielbiam risotto i już od dawna miałam na nią smaka 🙂
Też jestem zwolenniczką wszelakiego odzysku 🙂
Fantastyczne danie 🙂
Fantastyczne danie 🙂
🙂
😉
😉
😉
😉
😉
Uwielbiam takie obiady, składniki wykorzystane na 100%; ekonomicznie i pysznie 🙂
Pozdrawiam!
Risotto dawno u mnie nie było…
Nie każdy potrafi tak z rozmachem i pomysłem zestawić tyle elementów ze sobą! Choć nie przepadam za risotto, z zielonym groszkiem wygląda bardzo smakowicie!