Ciasta

Obłędne brownie kawowe z truskawkami

1 Min. czytania
Sama nie wiem czy to ciasto można nazwać klasycznym brownie? W końcu czytając listę składników dość szybko zorientujecie się, że brakuje tutaj czekolady. Mamy samo kakao. Jako, że czekoladę robi się z kakao to myślę,że nazwanie tego ciasto brownie nie będzie zbyt dużym nadużyciem. Jakie jest to ciasto? Wyjątkowe. Ma bardzo intensywny smak, bardzo czekoladowe, z delikatną kawową nutką. Tę cierpkość łagodzi słodycz truskawek. Ciasto jest wyjątkowe w swojej konsystencji. Bagienne, zdecydowanie. Wiem,że nie brzmi to zbytnio zachęcająco,ale takie jest. Z jednej strony bardzo ciężkie, wilgotne, a z drugiej ma w sobie dziwną lekkość i aksamitność. Ciasto idealne? Bardzo blisko jest mu do ideału. Robiłam je ostatnio trzy razy. Powód? Rodzina jadła je nie łyżeczką, a łyżką. Bez bawienia się w talerzyki, od razu z blachy. Zrobiłam wersję standardową, jak i taką wypasioną, polaną czekoladą, i posypaną pokruszonymi Oreo. Każda wersja jest cudowna. Koniecznie spróbujcie. To ciasto trzeba upiec.

Składniki:
350 gramów mąki pszennej
200 ml maślanki
2 jajka
1/3 szklanki cukru kokosowego
100 ml oleju
5 łyżek kakao
2 łyżki dobrej kawy rozpuszczalnej
Łyżka proszku do pieczenia
Aromat śmietankowy
10 truskawek

Dodatkowo:
Masło i bułka tarta do formy

Zaparzam kawę w 1/3 filiżanki wody.
Mąkę przesiewam z kakao i proszkiem do pieczenia, dodaję cukier.
Maślankę łączę z olejem i jajkami, dodaję do sypkich składników i dokładnie całość mieszam. Dodaję kawę i aromat. Ciasto powinno mieć konsystencję budyniu czekoladowego.
Formę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą. Wylewam ciasto do formy i piekę je przez 10 minut w 170 stopniach.

W międzyczasie myję truskawki i kroję na połówki. Wyciągam ciasto z piekarnika, układam truskawki na wierzchu i piekę ciasto jeszcze 20 minut w 170 stopniach.

1463 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

72 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.