Obiady

Klopsiki z białej kiełbasy w sosie paprykowo-pomidorowym

1 Min. czytania
Jakiś czas temu obejrzałam program o gotowaniu. Jedna pani gotowała bardzo zdrowo, pan zaś lubił poszaleć w kuchni i niekoniecznie zwracał szczególną uwagę na ilość tłuszczu i kalorii w swoim posiłku. Oboje szykowali przepisy na makaron w wersji obiadowej. Ona z jarmużem i tofu, on z klopsikami z białej kiełbasy. Ta wersja jakoś tak bardziej wpadła mi do głowy i serca i dnia następnego popędziłam do mięsnego, najlepszego w mieście, po białą kiełbasę. Nie oszukujmy się, smak tego dania zależy od użytej kiełbasy. Musicie wybrać najlepiej doprawioną i najbardziej naturalną. Supermarketowe kiełbasy z góry odrzućcie. Cały przepis jest bardzo prostym, przygotowanie zaś banalnie łatwe. Wystarczy 10 minut pracy, do tego półtorej kwadransa oczekiwania i cały obiad po prostu jest gotowy. Do tego błyskawicznie znika z talerzy. Na pewno niebawem zrobię to danie po raz kolejny i kolejny i kolejny.

Składniki:
200 gramów makaronu rurki
4 białe surowe kiełbasy dobrej jakości
1 czerwona cebula
2  czerwone papryki
3 średnie pomidory
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
Dwie garście pietruszki
Garść bazylii
Łyżka ziół prowansalskich
Szczypta słodkiej papryki
Pieprz
Sól
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka masła

Gotuję makaron według wskazówek na opakowaniu.
Cebulkę kroję w piórka, drobno siekam czosnek. Na rozgrzanym oleju podsmażam cebulkę z czosnkiem. Kroję  obie papryki w nierówną kostkę, dodaję do cebuli gdy ta się zeszkli. Czas na kiełbasę, wyciskam z osłonki mięso-klopsiki praktycznie same się uformują. Podsmażam całość aż mięso stanie się szarawe, dodaję wtedy zioła, pieprz i słodką paprykę. Kroję pomidory w ósemki, dodaję do mięsa. Duszę całość około 10 minut.
W międzyczasie odcedzam makaron, dodaję do niego masło, oraz posiekaną pietruszkę i bazylię. Dodaję do mięsa i chwilę podgrzewam całość. Przekładam na talerze.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

54 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.