Śniadania na słono

Kanapki na ciepło z marynowanym pomidorem

2 Min. czytania
Na ten weekend nic nie planuję. No może poza gruntownym umyciem okien. Po silnych ulewach, wyglądają jakbym nie myła ich co najmniej trzy lata, a nie ledwo tydzień. No i muszę w końcu się zmobilizować i posprzątać w jednej szafie. Odkładam to z tygodnia na tydzień i wynajduję sobie milion innych zajęć, byleby tylko odwlec to co nieuchronne. Zastanawiam się na ile mi starczy zapowiadanej na dziś silnej woli i odwagi? Chciałabym w końcu zająć się tym, powyrzucać to co trzeba i tyle. No, ale kiedy posiada się aż tak sentymentalną duszę jaką posiadam ja, to ciężko jest pozbyć się czegokolwiek. Bo przecież każda rzecz to pamiątka! Taki bilet na górską kolejkę, to nie tylko wyblakły kawałek papieru, ale i dowód na pokonanie swojego lęku wysokości i unoszenie się na górskimi polanami. Taki paragon. Tak, mam paragon za zakup herbaty na wyjątkowym dla mnie koncercie. Czego to jest wspomnienie? Oczywiście wspaniałej zabawy i głośnego śpiewania, co objawiło się bólem gardła. Albo pocztówka. Dziś nie wiem skąd była wysłana, ale wiem, że wysłała ją moja przyjaciółka, gdzieś na początku liceum. I tak ją trzymam, jako swój najcenniejszy skarb. I ciężko mi się tego wszystkiego pozbyć. Oj ciężko. Ale obiecałam sobie, że chociaż 1/10 pamiątek muszę pożegnać. By zrobić miejsce na te nowe wspomnienia. Ale tym zajmę się wieczorem. Na razie powspominam moje wczorajsze obiadowe kanapki. Nie miałam siły na gotowanie. W dodatku byłam sama w domu, nie chciało mi się więc dla jednej osoby gotować czegoś konkretnego. Do tego słoneczna pogoda sprawiła, że nie miałam też jakiegoś bardzo silnego apetytu. Sporą część głodu zaspokoiłam truskawkami, a konkretniej zjadłam kanapki na ciepło z marynowanymi pomidorkami. Pysznie, smacznie, zdrowo i błyskawicznie. Marynata do pomidorów jest słodko-pikantna. Bardzo podkreśla słodycz warzywa, a jednocześnie przełamuje ją dzięki dodatkowi chilli.


Składniki:
2 kromki żytniego chleba
Oliwa
Duży pomidor malinowy
2 łyżki ricotty
Bazylia
Miód – łyżka
Chilli- szczypta
Słodka papryka – szczypta
Suszony koperek – szczypta
Sok z połowy cytryny
Sól
Pieprz

Chleb opiekam w tosterze, albo na suchej patelni.
Oliwę łączę z miodem i wszystkimi przyprawami. Pomidorki kroję w ósemki, polewam marynatą, zostawiam na parę minut.
Grzanki smaruję ricottą, układam na nich pomidorki, podaję ze świeżą bazylią. 

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Sałatka z selera i ananasa

10 Min. gotowania
Dziś przybywam do Was z bardzo wiosenną sałatką, którą nazwałam również „Bukiet Tulipanów”. Aczkolwiek jej głównymi składnikami są warzywa i tulipanów brak….
Śniadania na słono

Serek z tuńczykiem

1 Min. czytania
Witajcie w nowym tygodniu. Nie wiem co ten nowy rok w sobie ma, ale nie ma dla mnie litości. Dni mijają jak…
Śniadania na słono

Zawijasy jogurtowe na śniadanie

25 Min. gotowania
Witajcie, nie ma to jak mieć długi weekend. Mam nadzieję, że jak i ja, odpoczywacie i cieszycie się piękną pogodą. Właśnie wróciliśmy…

40 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.