Śniadania na słono

Pasta twarożkowa z tuńczykiem

1 Min. czytania
Jak poprawi się pogoda, to popsuje się co innego. Czyli jak zrobiło się cieplej – tak, tak, od paru dni codziennie chodzę w sukienkach. Moje letnie sukienki są w końcu bardzo, bardzo spragnione słonecznego światła i mają serdecznie dość ciemnej szafy. Więc kiedy pogodowo jest całkiem ok, to atakuje mnie alergia. Na Wybrzeżu jest teraz wyjątkowo silne stężenie pyłków pokrzywy oraz grzyba o dość wdzięcznej nazwie Cladosporium. W każdym razie kicham na potęgę, a z oczy ciekną łzy. Rano zyskuję przynajmniej 5 minut bo nie muszę się malować. Branie leków na alergie ma pewne plusy – znikają przykre objawy, ale pojawiają się inne, czyli ogromna senność, zmęczenie i bóle głowy. Niestety nowe leki, nie mające skutków ubocznych na mnie w ogóle nie działają. W sensie nie niszczą alergii i nie powodują skutków ubocznych. Z racji tych skutków ubocznych biorę je na wieczór, co sprawia, że lek działa mniej więcej do 11-12 w dzień, a potem wszystko wraca do normy. Ale za to rewelacyjnie śpię w nocy. Niestety, za dnia alergia znów się rozkręca. Lepiej jeżeli nocą pada deszcz, gorzej jak nie pada w nocy, wtedy pyłków jest dużo za dużo, i idąc do pracy dopada mnie armia niewidocznego wroga. Idealnie byłoby gdy letni deszcz padał około 5-6 rano i zmyło  większość pyłków. Ale jak na złość, pada na wieczór. No, ale dosyć narzekania. czas na jedzenie. Dziś proponuję bardzo prostą pastę twarożkową z tuńczykiem. Trochę przypraw, parę składników i pasta gotowa. Do pieczywa idealna, sprawdzi się na śniadanie, ale i na kolację.
Przepis dodaję do akcji Błyskawiczne Piątki.

  • Składniki:
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 200 gramów twarogu
  • 2 garście szczypiorku
  • 2 garście koperku
  • kilka rzodkiewek
  • Pół ogórka małosolnego
  • Sól ziołowa
  • 1 ząbek czosnku
  • Pieprz
  • Szczypta ostrej papryki

Twaróg rozgniatam, dodaję tuńczyka, dokładnie łączę składniki.
Siekam koperek i szczypiorek, warzywa kroję w kostkę, dodaję do pasty, doprawiam. Przed podaniem warto schłodzić przez kwadrans w lodówce.

1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Sałatka śniadaniowa

10 Min. gotowania
Sama nie wiem, czy to jeszcze sałatka, czy po prostu twarożek z dodatkami? Wiem jednak, że to genialna śniadaniowa opcja. Bardzo zdrowa…
Śniadania na słono

Sałatka z selera i ananasa

10 Min. gotowania
Dziś przybywam do Was z bardzo wiosenną sałatką, którą nazwałam również „Bukiet Tulipanów”. Aczkolwiek jej głównymi składnikami są warzywa i tulipanów brak….
Śniadania na słono

Serek z tuńczykiem

1 Min. czytania
Witajcie w nowym tygodniu. Nie wiem co ten nowy rok w sobie ma, ale nie ma dla mnie litości. Dni mijają jak…

38 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.