Uwielbiam wszystko szpinakowe. No dziwna jestem, ale do jedzenia szpinaku czy wątróbki, nikt nigdy nie musiał mnie specjalnie namawiać. Moja mama nie robiła z tego zielonego warzywa nieapetycznej brei, może to dlatego? W każdym razie szpinak lubię. Szpinakowe ciasta odkryłam rok z kawałkiem temu. Wtedy też zakochałam się w cieście o uroczej nazwie leśny mech. Pamiętam też jaką furorę zrobiło ono na festiwalu Smakuj Trójmiasto, gdzie wyprzedało się w parę chwil. Chciałam sobie przypomnieć ten smak. Nie czułam jednak potrzeby robienia wersji na „bogato” czyli z kremem. Takie ciasto sprawdza się na różnego rodzaju przyjęciach, wrażenie robi większe niż tort. Ja chciałam zrobić prostszą wersję. Takie niedzielne ciasto do popołudniowej herbatki. Zrobiłam więc szpinakową babkę z truskawkami. Bardzo prostą i bardzo pyszną. Niezwykle delikatną, mięciutką, rozpływającą się po prostu w ustach. W moim domu zrobiła ogromną furorę i nie udało mi się ocalić kawałka na dziś- nad czym bardzo ubolewam. Jeżeli lubicie Leśny Mech, ale nie macie ochoty szykować pełnej wersji, to bardzo polecam wersję uproszczoną. Wspaniale smakuje jedzona na świeżym powietrzu, albo na balkonie w otoczeniu zieleni. Koniecznie spróbujcie.
Pęczek świeżego szpianku
2 duże jajka
1/2 szklanki oleju rzepakowego
5 łyżek cukru kokosowego
400 gramów mąki orkiszowej tortowej
Łyżka proszku do pieczenia
Ekstrakt waniliowy
10 truskawek
Dodatkowo
Masło i kasza manna do formy
Szpinak dokładnie płuczę i przy pomocy blendera rozdrabniam razem z olejem.
Ucieram jajka z cukrem i wanilią na puszysty krem. Dodaję szpinak, oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Łączę dokładnie wszystkie składniki – najlepiej przy pomocy miksera.
Formę na babkę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą. Wylewam ciasto. Na wierzchu układam połówki truskawek, lekko wciskam je w ciasto. Babkę piekę 45 minut w 185 stopniach.
Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
🙂
🙂
Witam w klubie osób, które nie skrzywiają się na myśl o szpinaku czy wątróbce ;D Podoba mi się taka wersja uproszczona Leśnego Mchu 🙂
Piękna ☺
Tylko raz kiedyś jadłam szpinak i mi nie smakował może kiedyś się do niego przekonam 😉
pyszna ta babeczka 🙂
Robię często sałatkę ze szpinaku i truskawek – w sumie dlaczego by nie spróbować w cieście.
Chyba nie zjadłabym truskawek ze szpinakiem XD truskawki tylko w połączeniu z cukrem, a szpinak z czosnkiem i fetą 💚❤️
http://www.rinroe.com
😉
🙂
🙂
dziękuję 🙂
spróbuj:)
to połączenie jest genialne, nie ma się czego bać:)
Super połączenie! Bardzo mi się podoba 🙂 Pycha!
🙂
miłej środy:)
dzięki 😉
Niesamowita sprawa! Bardzo oryginalna ta babeczka 😉
polecam:)