Śniadania na słono

Pasta twarożkowa z tuńczykiem

1 Min. czytania
Jak poprawi się pogoda, to popsuje się co innego. Czyli jak zrobiło się cieplej – tak, tak, od paru dni codziennie chodzę w sukienkach. Moje letnie sukienki są w końcu bardzo, bardzo spragnione słonecznego światła i mają serdecznie dość ciemnej szafy. Więc kiedy pogodowo jest całkiem ok, to atakuje mnie alergia. Na Wybrzeżu jest teraz wyjątkowo silne stężenie pyłków pokrzywy oraz grzyba o dość wdzięcznej nazwie Cladosporium. W każdym razie kicham na potęgę, a z oczy ciekną łzy. Rano zyskuję przynajmniej 5 minut bo nie muszę się malować. Branie leków na alergie ma pewne plusy – znikają przykre objawy, ale pojawiają się inne, czyli ogromna senność, zmęczenie i bóle głowy. Niestety nowe leki, nie mające skutków ubocznych na mnie w ogóle nie działają. W sensie nie niszczą alergii i nie powodują skutków ubocznych. Z racji tych skutków ubocznych biorę je na wieczór, co sprawia, że lek działa mniej więcej do 11-12 w dzień, a potem wszystko wraca do normy. Ale za to rewelacyjnie śpię w nocy. Niestety, za dnia alergia znów się rozkręca. Lepiej jeżeli nocą pada deszcz, gorzej jak nie pada w nocy, wtedy pyłków jest dużo za dużo, i idąc do pracy dopada mnie armia niewidocznego wroga. Idealnie byłoby gdy letni deszcz padał około 5-6 rano i zmyło  większość pyłków. Ale jak na złość, pada na wieczór. No, ale dosyć narzekania. czas na jedzenie. Dziś proponuję bardzo prostą pastę twarożkową z tuńczykiem. Trochę przypraw, parę składników i pasta gotowa. Do pieczywa idealna, sprawdzi się na śniadanie, ale i na kolację.
Przepis dodaję do akcji Błyskawiczne Piątki.

  • Składniki:
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 200 gramów twarogu
  • 2 garście szczypiorku
  • 2 garście koperku
  • kilka rzodkiewek
  • Pół ogórka małosolnego
  • Sól ziołowa
  • 1 ząbek czosnku
  • Pieprz
  • Szczypta ostrej papryki

Twaróg rozgniatam, dodaję tuńczyka, dokładnie łączę składniki.
Siekam koperek i szczypiorek, warzywa kroję w kostkę, dodaję do pasty, doprawiam. Przed podaniem warto schłodzić przez kwadrans w lodówce.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Sałatka z selera i ananasa

10 Min. gotowania
Dziś przybywam do Was z bardzo wiosenną sałatką, którą nazwałam również „Bukiet Tulipanów”. Aczkolwiek jej głównymi składnikami są warzywa i tulipanów brak….
Śniadania na słono

Serek z tuńczykiem

1 Min. czytania
Witajcie w nowym tygodniu. Nie wiem co ten nowy rok w sobie ma, ale nie ma dla mnie litości. Dni mijają jak…
Śniadania na słono

Zawijasy jogurtowe na śniadanie

25 Min. gotowania
Witajcie, nie ma to jak mieć długi weekend. Mam nadzieję, że jak i ja, odpoczywacie i cieszycie się piękną pogodą. Właśnie wróciliśmy…

38 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.