Śniadania na słono

Szakszuka z kiełbaską

1 Min. czytania
Wczoraj był przepis śniadaniowy, dziś podobnie. Będzie śniadaniowo. Chociaż myślę,że w zasadzie jest to przepis całodzienny. Śmiało można przygotować taką szakszukę na obiad, szczególnie  w zabiegany ciepły dzień. Podany z kalafiorem czy fasolką, na pewno skradnie serca wielu fanów jajek i szybkich obiadów. Ja tę szakszuszkę przygotowałam na śniadanie. Bardzo sycące, ale i dzień czekał mnie bardzo intensywny. Dwa leniwe dni w pracy się zemściły. Teraz nie wiem w co mam włożyć ręce i który telefon odebrać. Nie mam też okazji by zjeść spokojnie drugie śniadanie w pracy, dlatego wolę wstać 10- minut wcześniej i zjeść sycący posiłek w domu. Nie wiem jak Wy, ale kiedy jestem głodna, nie nadaję się do życia. A już na pewno nie do bycia miłą dla irytujących klientów, którzy sami nie wiedzą czego chcą. Ciężko się pracuje z inżynierami i architektami. Bardzo to niezdecydowane osoby. Oj bardzo. I męczące, tak samo jak niezdecydowane. Ale nie o pracy, w końcu zaraz początek weekendu. Zgodnie z prognozą sobota ma być deszczowa. Niedziela na razie jedynie pochmurna. Oby tylko na chmurach się skończyło, ja muszę bowiem pojechać nad morze, pochodzić po plaży i pooddychać powietrzem pełnym  jodu. I nieco odciąć od codzienności. Może nawet mogłabym założyć jakąś letnia sukienkę, względnie spódnicę? Jak ja o tym marzę!
Ale zanim powitamy weekend, zapraszam do stołu, szakszuka z kiebłaską gotowa.
Przepis dodaję do akcji Błyskawiczny Piątek 

Składniki:
2 średnie jajka
Kawałek kiełbaski z piersi kurczaka
1 duży pomidor malinowy
Szczypta ostrej papryki
Szczypta słodkiej papryki
1 mały ząbek czosnku
Duża szczypta kminu rzymskiego
Oliwa do smażenia
Sól i pieprz do smaku
Bazylia do przybrania

Siekam czosnek, podsmażam na rozgrzanej oliwie, dodaję przyprawy. Kiełbaskę kroję na małe kawałki, dodaję do czosnku i smażę minutę. Siekam drobno pomidora i dodaję na patelnię, smażę około 2 minut, aż zacznie się rozpadać. Rozprowadzam masę pomidorową na boki, po środku wbijam jajka, solę i posypuję pieprzem. Smażę aż żółtka z wierzchu się zetną. Podaję z bazylią.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Sałatka z selera i ananasa

10 Min. gotowania
Dziś przybywam do Was z bardzo wiosenną sałatką, którą nazwałam również „Bukiet Tulipanów”. Aczkolwiek jej głównymi składnikami są warzywa i tulipanów brak….
Śniadania na słono

Serek z tuńczykiem

1 Min. czytania
Witajcie w nowym tygodniu. Nie wiem co ten nowy rok w sobie ma, ale nie ma dla mnie litości. Dni mijają jak…
Śniadania na słono

Zawijasy jogurtowe na śniadanie

25 Min. gotowania
Witajcie, nie ma to jak mieć długi weekend. Mam nadzieję, że jak i ja, odpoczywacie i cieszycie się piękną pogodą. Właśnie wróciliśmy…

58 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.