Obiady

Klopsiki w sosie pieczarkowym

1 Min. czytania
Klopsiki to ja lubię. Nawet bardzo. Lekkie,pyszne i mało angażujące. Ale jednak wyśmienite.Sycące, kolorowe i bezproblemowe. Taki obiad na powitanie nowego tygodnia. Czy tylko ja mam wrażenie, że te weekend znów minął zdecydowanie za szybko? Znalazłam w nim idealną równowagę, pomiędzy relaksem, domowymi obowiązkami a częścią kulturalną. Lubię takie weekendy. Nie padało zbyt wiele, nie był zimno, ani za ciepło jak na tę porę roku. Zdecydowanie odpoczęłam. Choć mogłabym nieco bardziej się wyspać. Ale to drobny szczegół. Najważniejsze, że w nowy tydzień wchodzę z pozytywną energią i dzielę przepisem na pyszne danie. Musicie spróbować takich klopsów i tego pysznego, lekkiego i bardzo pieczarkowego sosu.!
Składniki:
500 gramów mięsa mielonego ( u mnie z łopatki)
1 mała cebulka
2 ząbki czosnku
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
Sól
Pieprz
Majeranek
1 łyżka oleju rzepakowego
Sos:
10 pieczarek
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła klarowanego
2 garście natki pietruszki
100 ml śmietanki kremówki
Sól
Pieprz

Do podania:
makaron rurki i pomidory
Zaczynam od przygotowania klopsów. Siekam czosnek i cebulkę, dodaję do mięsa, wbijam jajko, dodaję bułkę tartą i przyprawy. Dokładnie zagniatam masę, formuję z niej średniej wielkości klopsiki i smażę około 8 minut na rozgrzanym oleju. Zdejmuję klopsy z patelni. 
Pieczarki oczyszczam, kroję je w plastry, siekam czosnek i cebulkę. Rozgrzewam masło klarowane, podsmażam na złoto czosnek z cebulkę, wrzucam pieczarki i smażę 10 minut, następnie doprawiam warzywa solą i pieprzem, zalewam je śmietanką, duszę 2 minuty. Na patelnię z sosem wkładam klopsiki, dodaję natkę pietruszki, danie podgrzewam przez 10 minut, aż sos zgęstnieje. 
Klopsy podaję z ugotowanym al dente makaronem i pomidorami.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

49 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.