Ciasta

Brownie z gruszkami

1 Min. czytania
Gruszki i czekolada. Taki to zestaw przyszedł mi do głowy w ostatnim  czasie. Wiecie, musiałam zjeść coś maksymalnie czekoladowego, a co może być bardziej czekoladowego niż brownie? W czekoladowym cieście zatopiłam gruszki, wyszło naprawdę ciekawe połączenie. Bardzo mocno czekoladowe ciacho i słodziutka gruszka. Ciasto grzechu warte. Typowo jesienne, odprężające. Wyjątkowe, tak bardzo czekoladowe… I ta słodka, delikatna, zatopiona w czekoladzie gruszka. Kto się by nie skusił? Kiedy jest mi źle, smutno,brakuje energii, to wiem, że jesienne smutki odpędzić może tylko czekolada. Już sam zapach jaki wydobywa się z piekarnika,podczas pieczenia, jest swoistą aromaterapią. A kawałek ciepłego jeszcze, gliniastego i ciężkiego brownie, rozprawia się z każdą porcją złego, jesiennego nastroju. Komu kawałek na jesienne smuteczki?


Składniki:

120 gramów gorzkiej czekolady
2 jajka
150 gramów mąki pszennej
5 dużych gruszek
2 łyżki kakao
80 gramów cukru
Szczypta soli
Ekstrakt waniliowy

Gruszki obieram, kroję na połówki, usuwam gniazda nasienne-ważne, należy zostawić ogonki.
W garnuszku roztapiam masło z czekoladą, dodaję cukier i sól. Studzę masę.
Ubijam jajka, dolewam wystudzoną masę czekoladową, dosypuję kakao i wanilię. Na koniec dodaję mąkę. Delikatnie mieszam masę.
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, wylewam masę czekoladową. Z wierzchu układam owoce-połówkami do siebie.
Brownie piekę 35 minut w 185 stopniach.

1486 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem….
Ciasta

Brownie z morelami i migdałami

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie bardzo, ale to bardzo słodko. I mocno czekoladowo. Bo czego jak czego, ale brakowało mi czekoladowej osłody i pociechy. Wiecie,…
Ciasta

Ciasto migdałowo-kokosowe z marakują

35 Min. gotowania
Witajcie kochani w kolejny długi weekend. Uwielbiam te majowy czas, kiedy wolne dni pozwalają na chwile zapomnienia o codzienności. Dziś witam się…

48 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.