Ciasta

Tarta z matchą i czekoladą

1 Min. czytania
Tarta. Ach jakie to banalne określenie. To najlepsza tarta na świecie i wcale nie przesadzam w zachwycie nad nią. Sekretem jest cudowny krem. Ani zbyt słodki, ani kwaśny. Po prostu idealny. Uroczo zielony i bardzo prosty! Krem marzenie! Mi posmakował do tego stopnia, że chociaż nie przepadam za kremami, to ten wylizałam z garnka podczas przygotowania do cna! Lekki, intrygujący, o przyjemnym, wiosennym kolorze. Inspirację na tę wyjątkową tartę znalazłam u Kasi Tusk. I cóż, jak tylko ją zobaczyłam, od razu zamarzyłam by ją zrobić. I bach, poczekałam do weekendu i pojawiła się tarta. Zrobiła furorę w domowym zaciszu. Zniknęła błyskawicznie i to jej jedyna wada. Ten deszczowy weekend, dzięki niej był pyszny! Wniosek jest prosty? Róbcie ją jak najszybciej. 

                                           

Ciasto:
250 gramów mąki pszennej
125 gramów masła
50 gramów cukru
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
3 łyżki lodowatej wody
Krem:
500 gramów mascarpone
200 gramów białej czekolady
2 limonki
1 łyżka cukru pudru
2-3 łyżki mleka
2 łyżki herbaty Matcha 
Dodatkowo:
1 kiwi
wiórki kokosowe
Matcha
Na stolnicę wysypuję mąkę z cukrem, siekam masło, dodaję do mąki. Na końcu dosypuję skórkę z pomarańczy i wodę, szybko zagniatam kulę. Formę do tarty wylepiam ciastem, gęsto nakłuwam widelcem i wstawiam ją na godzinę do lodówki. Rozgrzewam piekarnik do 190 stopni, spód do tarty piekę 30 minut. Studzę. 
Do garnuszka wlewam mleko, dodaję czekoladę, roztapiam ją na malutkim gazie. Ścieram skórkę z 1,5 limonki-musi być wyparzona, i wyciskam  z niej sok, dodaję do czekolady, mieszam. Serek mascarpone łączę z cukrem pudrem, dodaję do masy- najpierw jedną łyżkę, dokładnie mieszam trzepaczką. Na końcu dosypuję Matchę, mieszam, aby herbata idealnie połączyła się z kremem. 
Zimny spód smaruję kremem. Wierzch dekoruję plastrami kiwi, limonki, wiórkami kokosowymi i herbatą Matcha. Tartę przed podaniem chłodzę minimum  godzinę w lodówce. 

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

35 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.