Ciasta

Tarta z matchą i czekoladą

1 Min. czytania
Tarta. Ach jakie to banalne określenie. To najlepsza tarta na świecie i wcale nie przesadzam w zachwycie nad nią. Sekretem jest cudowny krem. Ani zbyt słodki, ani kwaśny. Po prostu idealny. Uroczo zielony i bardzo prosty! Krem marzenie! Mi posmakował do tego stopnia, że chociaż nie przepadam za kremami, to ten wylizałam z garnka podczas przygotowania do cna! Lekki, intrygujący, o przyjemnym, wiosennym kolorze. Inspirację na tę wyjątkową tartę znalazłam u Kasi Tusk. I cóż, jak tylko ją zobaczyłam, od razu zamarzyłam by ją zrobić. I bach, poczekałam do weekendu i pojawiła się tarta. Zrobiła furorę w domowym zaciszu. Zniknęła błyskawicznie i to jej jedyna wada. Ten deszczowy weekend, dzięki niej był pyszny! Wniosek jest prosty? Róbcie ją jak najszybciej. 

                                           

Ciasto:
250 gramów mąki pszennej
125 gramów masła
50 gramów cukru
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
3 łyżki lodowatej wody
Krem:
500 gramów mascarpone
200 gramów białej czekolady
2 limonki
1 łyżka cukru pudru
2-3 łyżki mleka
2 łyżki herbaty Matcha 
Dodatkowo:
1 kiwi
wiórki kokosowe
Matcha
Na stolnicę wysypuję mąkę z cukrem, siekam masło, dodaję do mąki. Na końcu dosypuję skórkę z pomarańczy i wodę, szybko zagniatam kulę. Formę do tarty wylepiam ciastem, gęsto nakłuwam widelcem i wstawiam ją na godzinę do lodówki. Rozgrzewam piekarnik do 190 stopni, spód do tarty piekę 30 minut. Studzę. 
Do garnuszka wlewam mleko, dodaję czekoladę, roztapiam ją na malutkim gazie. Ścieram skórkę z 1,5 limonki-musi być wyparzona, i wyciskam  z niej sok, dodaję do czekolady, mieszam. Serek mascarpone łączę z cukrem pudrem, dodaję do masy- najpierw jedną łyżkę, dokładnie mieszam trzepaczką. Na końcu dosypuję Matchę, mieszam, aby herbata idealnie połączyła się z kremem. 
Zimny spód smaruję kremem. Wierzch dekoruję plastrami kiwi, limonki, wiórkami kokosowymi i herbatą Matcha. Tartę przed podaniem chłodzę minimum  godzinę w lodówce. 

1532 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Chlebek daktylowy z orzechami i czekoladą

55 minut Min. gotowania
Dalej jestem w typowo jesiennych smakach. Czyli witajcie orzechy i czekolado, będę dla was po prostu bezlitosna i będę was jadła bez…
Ciasta

Sernik z pieczonymi truskawkami

100 minut Min. gotowania
A ja dalej w truskawkowym klimacie. Nie mogę przestać, musicie mi to wybaczyć. Ale co ja na to poradzę? Jadę na mój…
Ciasta

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

45 minut Min. gotowania
Czuć powoli przedsmak jesieni. To takie delikatne przypominajki. Jakiś żółty liść na chodniku, chłodne poranki i wieczory, dłuższe wieczory, które tak kojarzą…

35 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.