Obiady

Polędwiczka w sosie pieczarkowym

1 Min. czytania

 Dziś propozycja na weekendowy obiad. Czyli jak zrobić wrażenie nową odsłoną polędwiczki. Niby tradycyjne danie, bo polędwiczka, ale podana we wspaniałym sosie. Mięso jest niesamowicie wręcz delikatne i mięciutkie, a sos pełen smaku. Mocno pieczarkowy, kremowy, aksamitny. Do tego naprawdę prosto się robi to danie. Więc nie stracicie całej soboty i niedzieli na gotowanie. Polecam od razu zrobić podwójną porcję, będzie na dwa dni. Ja polędwiczkę podałam z domową surówką marchewkową, którą po prostu uwielbiam. Zawsze śmiałam się, że  w polskich serialach, kobiety w kuchni tak często trą marchew. Dziś jestem jedną z nich. Trę, i to z  wielką pasją. Wydaje mi się,że do tej polędwiczki, surówka z marchewki pasuje jak ulał. Polecam Wam ten zestaw na pyszny weekend. Mój będzie na pewno naukowy. Przede mną naukowy maraton, będzie dużo o finansach i podejmowaniu decyzji. Dlatego też już dziś robię obiad na 2 dni i szykuję się na ten czas. Sesja coraz bliżej, trzeba szykować notatki i solidnie się przyłożyć do nauki. Wam życzę smacznego i dobrego, mniej naukowego weekendu!

Składniki:

Polędwiczka wieprzowa – 0,5 kg

10 pieczarek

1 średnia cebula

2 małe ząbki czosnku

Niepełna szklanka bulionu

4 łyżki śmietanki kremówki 30%

1 łyżka posiekanego koperku

1 łyżka mąki

Sól

Pieprz

2  łyżki oleju

Rozgrzewam 1 łyżkę oleju. Kroję polędwiczkę w plastry,powinny być dość cienkie. Mięso delikatnie oprószam mąką, i podsmażam po 1,5 minuty z każdej strony. Następnie przekładam do dużego garnka. 

Siekam cebulę  i czosnek, na patelnię wlewam 2 łyżkę oleju, podsmażam warzywa 2 minuty i dorzucam do mięsa. 

Pieczarki oczyszczam, kroję w plastry i podsmażam do lekkiego zarumienienia, dodaję do mięsa. Zalewam danie bulionem, dodaję koperek, sól i pieprz. Gotuję danie pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie dodaję śmietankę, podgrzewam danie 10 minut na małym ogniu, już bez przykrycia. 

Polędwiczki przekładam na talerze, podaję je z ziemniakami i surówką z marchewki. 

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

35 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.