Ciasta

Sernik dwie czekolady z nutą cynamonu

1 Min. czytania

 Sernik, gdy tylko myślę o tym cieście, od razu czuję słodką błogość! Zaczynam się zastanawiać czy od twarogowego ciasta nie jestem w jakiś sposób uzależniona? Ale to bardzo miłe uzależnienie, i leczyć się z niego nie zamierzam. Wręcz przeciwnie, pielęgnuję je, szykując nowe przepisy. I tak powstał ten zimowy sernik. Spód z cynamonowym aromatem, zaś sam sernik kusi smakiem białej czekolady, na wierzchu zaś mamy intensywnie czekoladową rozpustę w postaci polewy. Ten mocno czekoladowy sernik, to sernik na zimowy czas. Na ponury dzień, na poprawę humoru. Na smuteczki, na gorszy dzień. Kremowy, wręcz aksamitny. Bardzo, ale to bardzo prosty. Jest niestety uzależniająco pyszny, więc znika zdecydowanie zbyt szybko. Ale czy to problem? Zawsze można upiec drugi… Tym sernikiem życzę Wam miłej i spokojnej środy. Od jutra ma wolniejszy czas w pracy, inwentaryzacja za nami. Do domu zamierzam wracać o normalnej porze i cieszyć odrobiną spokoju. 


Składniki:

1 kg twarogu śmietankowego ( już zmielonego)

3 jajka

1 tabliczka białej czekolady

1 tabliczka gorzkiej czekolady

2-3 łyżki śmietanki 18 %

1 paczka budyniu waniliowego

Szczypta soli

150 gramów ciasteczek maślanych

50 gramów masła

1 czubata łyżka cynamonu

Topię masło, studzę. Kruszę ciasteczka, łączę z masłem i cynamonem. Wylepiam masą spód tortownicy, podpiekam  10 minut w 180 stopniach. 

Białą czekoladę roztapiam na parze, studzę.

Oddzielam białka od żółtek. Biała ubijam z solą na sztywną pianę. Do twarogu dodaję żółtka, dokładnie ucieram. Dodaję roztopioną czekoladę, budyń, ucieram. Na końcu dodaję delikatnie pianę z białek. 

Masę sernikową wylewam na ciasteczkowy spód. Ciasto piekę 60-65 minut w 175 stopniach. 

Kiedy sernik stygnie, roztapiam gorzką czekoladę z kremówką. Ostudzony sernik polewam czekoladą. Można posypać pokruszonymi ciasteczkami do dekoracji. Najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce. 

1532 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Chlebek daktylowy z orzechami i czekoladą

55 minut Min. gotowania
Dalej jestem w typowo jesiennych smakach. Czyli witajcie orzechy i czekolado, będę dla was po prostu bezlitosna i będę was jadła bez…
Ciasta

Sernik z pieczonymi truskawkami

100 minut Min. gotowania
A ja dalej w truskawkowym klimacie. Nie mogę przestać, musicie mi to wybaczyć. Ale co ja na to poradzę? Jadę na mój…
Ciasta

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

45 minut Min. gotowania
Czuć powoli przedsmak jesieni. To takie delikatne przypominajki. Jakiś żółty liść na chodniku, chłodne poranki i wieczory, dłuższe wieczory, które tak kojarzą…

25 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.