Ciasta

Odwrócone bananowe

1 Min. czytania

Dziś zapraszam na zdrowe ciasto. Mocno bananowe, z wartościową mąką. Na jogurcie naturalnym,  małą ilością cukru. To takie ciasto na drugie śniadanie. Zrobiłam je na swój naukowy weekend. Robi się je naprawdę szybko, i można je zajadać bez wyrzutów sumienia. Szybko dodaje energii i zaspokaja potrzebę na słodkości w diecie. Bez problemu można je zjeść bez pomocy talerzyka i widelczyka.  Ot, wystarczy złapać w ręce i gotowe, można wrócić na zajęcia online i ponownie słuchać o metodach zarządzania organizacją. Jestem prawie pewna, że to ciasto pozwoliło mi wytrwać ten weekend i przeżyć tyle godzin zajęć. A żeby było ciekawiej, to postanowiłam w krótkich przerwach zająć się swoją szafą i definitywnie pożegnać się z przydasiami. Odzyskałam przestrzeń i spokój w głowie. Może nie wypoczęłam przez nadmiar zajęć, ale te porządki nastroiły mnie bardzo pozytywnie.  To wszystko efekt tego ciasta. Jestem tego pewna! Miękkie, bardzo owocowe, po prostu zdrowa słodkość na drugie śniadanie. Daje mega moc.


Składniki:

3  mocno dojrzałe banany

2 małe jajka

250 gramów mąki pszennej pełnoziarnistej

4 łyżki cukru trzcinowego

150 gramów roztopionego masła

150 gramów jogurtu naturalnego

1 łyżka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

2 banany rozgniatam na miazgę. 

Do miski dodaję mąkę z 3 łyżkami cukru, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodaję rozgniecione banany, jogurt i masło. Mieszam ciasto. 

Formę do pieczenia wykładam papierem. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Pozostałego banana kroję w plasterki i układam na papierze. Wylewam ciasto, wyrównuję. Placek piekę 55-60 minut, do suchego patyczka. Można oprószyć cukrem pudrem.

1486 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem….
Ciasta

Brownie z morelami i migdałami

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie bardzo, ale to bardzo słodko. I mocno czekoladowo. Bo czego jak czego, ale brakowało mi czekoladowej osłody i pociechy. Wiecie,…
Ciasta

Ciasto migdałowo-kokosowe z marakują

35 Min. gotowania
Witajcie kochani w kolejny długi weekend. Uwielbiam te majowy czas, kiedy wolne dni pozwalają na chwile zapomnienia o codzienności. Dziś witam się…

34 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.