Ciasta

Masala sernik

1 Min. czytania
Jak już pisałam parę razy jestem wielką fanką jedzenia i pieczenia serników. Przez długi czas piekłam tylko jeden rodzaj, najbardziej tradycyjny, bez spodu, bez zbędnych dodatków. Ale naszła mnie chęć na eksperymenty, stąd też pomysł na ten sernik. Bardzo aromatyczny, lekko korzenny, pikantny, świetnie wpisujący się w zimową porę. Sernik z przyprawami rodem z Indii stoi sobie na bardzo chrupiącym spodzie, po środku znajdziemy warstwę przepysznie czekoladowego  ganache, a z wierzchu całość otula czekoladowa otoczka. Dla mnie rozpusta idealna,czekolada, sernik i przyprawy. Mój brat-rodzinny sernikowy autorytet, uznał, że ma z nim pewien problem. Wielbi bowiem ten świąteczny sernik, zaś ten jest tak pyszny,że mógłby stać się jego ulubionym. I gdzie tu problem? Bo jak w takim razie będą wyglądały przyszłe święta, kiedy on zechce te dwa rodzaje sernika? Muszę przyznać, że i ja mam ten sam dylemat. Spróbujcie sami, w końcu mamy karnawał, i czas na kulinarne szaleństwa. A jak wiadomo czekolady w naszym życiu nigdy dość. A czekolada w połączeniu z sernikiem? Mniam.
Składniki:
Spód:
200 gramów pełnoziarnistych herbatników
100 gramów roztopionego masła
Ganache:
Śmietanka 36 %- 300 ml
Czekolada gorzka 70 % kakao- 125 gramów
Masa serowa:
Po łyżeczce-imbiru,cynamonu,goździków mielonych,kardamonu,pieprzu,soli,wanilii-ekstrakt, gałki muszkatuowa
Twaróg -1 kilogram
Jajka – 3 sztuki
Cukier-125 gramów

Herbatniki dokładnie rozdrabniam, łączę z roztopionym masłem. Na dno tortownicy wysypuję mieszankę i dokładnie ugniatam. Spód wstawiam do piekarnika i piekę 10 minut w 180 stopniach.
Teraz czas na ganache. Podgrzewam śmietankę, gdy zaczyna wrzeć zdejmuję ją z ognia,wrzucam posiekaną czekoladę i mieszam aż się rozpuści. Odstawiam do ostygnięcia.

Wszystkie przyprawy mieszam w miseczce. Ser mielę-ja użyłam mielonego na sernik,ale w kostce, nie sernikowego w wiaderku, którego tradycyjnie nie polecam. Twaróg ukręcam z jajkami, dodaję cukier i przyprawy. 

Na ciasteczkowym spodzie rozsmarowuję połowę ganache. Na czekoladę bardzo delikatnie kładę masę serową. Całość piekę 40 minut w 180 stopniach. Gdy sernik ostygnie, dekoruję go resztą ganache. Gdyby czekoladowa masa zbyt zgęstniała należy ją podgrzać.

smallpl

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

56 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.