Jak już pisałam parę razy jestem wielką fanką jedzenia i pieczenia serników. Przez długi czas piekłam tylko jeden rodzaj, najbardziej tradycyjny, bez spodu, bez zbędnych dodatków. Ale naszła mnie chęć na eksperymenty, stąd też pomysł na ten sernik. Bardzo aromatyczny, lekko korzenny, pikantny, świetnie wpisujący się w zimową porę. Sernik z przyprawami rodem z Indii stoi sobie na bardzo chrupiącym spodzie, po środku znajdziemy warstwę przepysznie czekoladowego ganache, a z wierzchu całość otula czekoladowa otoczka. Dla mnie rozpusta idealna,czekolada, sernik i przyprawy. Mój brat-rodzinny sernikowy autorytet, uznał, że ma z nim pewien problem. Wielbi bowiem ten świąteczny sernik, zaś ten jest tak pyszny,że mógłby stać się jego ulubionym. I gdzie tu problem? Bo jak w takim razie będą wyglądały przyszłe święta, kiedy on zechce te dwa rodzaje sernika? Muszę przyznać, że i ja mam ten sam dylemat. Spróbujcie sami, w końcu mamy karnawał, i czas na kulinarne szaleństwa. A jak wiadomo czekolady w naszym życiu nigdy dość. A czekolada w połączeniu z sernikiem? Mniam.
Składniki:
Spód:
200 gramów pełnoziarnistych herbatników
100 gramów roztopionego masła
Ganache:
Śmietanka 36 %- 300 ml
Czekolada gorzka 70 % kakao- 125 gramów
Masa serowa:
Po łyżeczce-imbiru,cynamonu,goździków mielonych,kardamonu,pieprzu,soli,wanilii-ekstrakt, gałki muszkatuowa
Twaróg -1 kilogram
Jajka – 3 sztuki
Cukier-125 gramów
Herbatniki dokładnie rozdrabniam, łączę z roztopionym masłem. Na dno tortownicy wysypuję mieszankę i dokładnie ugniatam. Spód wstawiam do piekarnika i piekę 10 minut w 180 stopniach.
Teraz czas na ganache. Podgrzewam śmietankę, gdy zaczyna wrzeć zdejmuję ją z ognia,wrzucam posiekaną czekoladę i mieszam aż się rozpuści. Odstawiam do ostygnięcia.
Wszystkie przyprawy mieszam w miseczce. Ser mielę-ja użyłam mielonego na sernik,ale w kostce, nie sernikowego w wiaderku, którego tradycyjnie nie polecam. Twaróg ukręcam z jajkami, dodaję cukier i przyprawy.
Na ciasteczkowym spodzie rozsmarowuję połowę ganache. Na czekoladę bardzo delikatnie kładę masę serową. Całość piekę 40 minut w 180 stopniach. Gdy sernik ostygnie, dekoruję go resztą ganache. Gdyby czekoladowa masa zbyt zgęstniała należy ją podgrzać.
O mamunciu, o takim serniku nie słyszałam. Ale na pewno jest smaczny 🙂
te przyprawy w połączeniu z serem muszą smakować wyśmienicie, mniam!
Z pewnością jest pyszny :-):-):-) bo wygląda obłędnie 🙂
Jaki ciekawy przepis! Muszę spróbować!
Bardzo smaczny, sama byłam ciekawa tego połączenia, ale jest rewelacyjne 😉
Zupełnie inny smak ciasta 🙂
Dziękuję;)
Bardzo polecam 🙂
pyszny …. uwielbiam serniki, podobnie jak i Ty!
Jeszcze takiego, korzennego, nie jadłam. Dodatek czekoladowego ganache sprawił, że muszę wypróbować ten przepis. Wygląda przepysznie! Sernik wygląda na kremowy i puszysty, a takie lubię najbardziej!
Taki sernik chętnie zamówiłybyśmy gdyby był w menu jakieś kawiarni 🙂 Wygląda przesłodko 🙂
Wygląda imponująco 🙂
taki korzenny kojarzy się mnie ze Świętami. Prezentuje się doskonale!
Wygląda przepysznie 🙂 Z takimi przyprawami nigdy jeszcze nie robiłam.
Wygląda przepysznie 🙂 Z takimi przyprawami nigdy jeszcze nie robiłam.
Zjadłybyśmy kawałek 🙂 pysznie wygląda
na pewno jest bardzo smaczny 🙂 pozdrawiam!
🙂
Dziękuję 🙂
Jest, jest 😉
Ten jest taki bardziej pikantny, myślałam,że będzie bardziej świąteczny 😉
Dziękuję 😉
😉
Dziękuję bardzo 😉
Spróbuj, bo to zupełnie inny sernik 🙂 Jest bardzo kremowy, a dzięki przyprawom ma zaskakujący smak, a i ta czekolada 😉
Idealny! Dla mnie bomba 🙂
Dziękuję 🙂
Normalnie tak kusisz…! Wygląda pięknie i do tego musi mieć wspaniały aromat przypraw 🙂
Fantastyczny, właśnie zaparzyłam kawę, podzielisz się sernikiem? 😉
Nie ma problemu, czekamy-ja i sernik;)
Tak, te przyprawy dają cudowny aromat 🙂
Serniki to ja uwielbiam a ten wygląda naprawdę apetycznie!
Ojej narobiłaś mi smaku! 😀
Mmm, jestem pewna, że smakował niebiańsko… Też uwielbiam serniki – i robić, i jeść 🙂
Dla mnie lista najlepszych serników jest ciągle otwarta. Zapisuję i piekę co ciekawsze. Zapiszę i Twój przepis. Chciałabym go wypróbować, ponieważ kusi swoim wyglądem 🙂
Sernik to moje ulubione ciasto! Twoja orientalna wersja bardzo mnie zaciekawiła! 😉 Co do czekolady zgadzam się – nigdy nie można jej mieć dość! 😉
Sama nie wiem co lepsze-pieczenie czy jedzenie? 🙂
😉
Dziękuję 😉
Bardzo polecam 😉
Ja chyba nigdy nie przestanę kochać czekolady i serników oczywiście 😉
Bardzo ciekawy pomysł na sernik, oj, zjadłabym duzy kawał:)
A ja zawsze piekę sernik na kakaowym spodzie i też mam ochotę spróbować czegoś innego.
dziękuję;)
Ja zaczęłam dopiero niedawno eksperymentować i coraz lepiej mi to wychodzi 😉
Bardzo fajny smak sernika z przyprawami 🙂
Mniam!
😉
😉
Musi smakować nieziemsko! 😀