Śniadania na słodko

Granola na śniadanie czyli Sante kusi orzechami i kokosem

2 Min. czytania

Niedzielnie śniadanie. U mnie dziś rządziła jajecznica na parze z pomidorami. Do tego chrupiące grahamki, nieco masełka i szczypiorek. Do tego kubek zbożowej kawy z mlekiem. Pychota. Nie oszukujmy się jednak-nie każdego dnia mamy czas na celebrowanie śniadań. Rodzice nalewają do miseczki zimne mleko, dodają nieco płatków i śniadanie z głowy. Sami z resztą też chętnie jedzą takie śniadania w ciągu tygodnia. Zero zaangażowania, parę chwil i rodzina najedzona. Nie ukrywam,że i w moim domu stoi pojemnik z płatkami,mój brat rankiem nie zje niczego innego poza miseczką płatków z mlekiem. Dosłownie, nie ruszy niczego co nie jest płatkami, takimi ze sklepu,domowe mieszanki nie smakują mu i już. Przyznaję się bez tortur, czasem korzystam z tego pojemnika. Na awaryjne śniadanie raz na rzadki czas pasują znakomicie. Ostatnio złapałam paczkę w Lidlu, orzechowe, czyli posmakują młodszemu bratu. Postanowiłam też sama ich spróbować i podzielić się wrażeniami z testu smaku.
Z opakowania możemy się dowiedzieć,że nie jemy zwykłych śniadaniowych płatków, jemy bowiem żywność funkcjonalną, która dzięki zawartości magnezu,żelaza,cynku i inuliny ma super wpływ na zdrowie człowieka. Kiedy to sobie przeczytamy,od razu chce się dołożyć dodatkową łyżkę płatków-na zdrowie, nie będziemy sobie żałować w końcu porcji zdrowia.
Ok, porcja płatków opuściła opakowanie i co dalej? Granola pięknie pachnie, bardzo orzechowo z delikatnie kokosową nutą. Duży plus. Płatki są bardzo chrupiące, i naprawdę orzechowe. Przyjemne połączenie kokosa z orzechami. Są słodkie, nie da się tego ukryć, ale słodycz nie jest mdląca i wywołująca od razu cukrzycę. Oczywiście jak na śniadanie nieco zbyt deserowo, ale nie mamy ochoty wypluć i nigdy więcej tego nie zjeść.
No dobrze wiemy już,że płatki są dość smaczne, piękne pachną, a producent zachęca nas do zakupu obiecując zdrowotne profity. Co na to skład?
59 % opakowania zajmują zboża, mamy też ponad 9 % orzechów arachidowych,do tego płatki kokosa, cukier trzcinowy, inulinę…

Widać parę rzeczy, które nijak mają się do haseł o zdrowotnych właściwościach produktu. Tłuszcz palmowy, 4 postaci substancji słodzących w tym syrop glukozowo-fruktozowy, daleko w składzie co prawda, ale jest. Czyli tak wyjątkowo zdrowo to jednak nie jest.
Produkty pochodzące ze zbóż 59% (płatki owsiane, mąka jęczmienna, mąka kukurydziana, kasza kukurydziana), nierafinowany cukier trzcinowy, orzech arachidowy 9,4%, tłuszcz palmowy, syrop glukozowy, płatki kokosowe, melasa trzcinowa, inulina, sól himalajska, substancja spulchniająca: węglany sodu; cukier, emulgator: lecytyny (z soi); sól, ekstrakt słodu jęczmiennego.

Mówiąc całkiem szczerze mam mieszane odczucia względem tej śniadaniowej propozycji. Smakuje naprawdę dobrze, czuć wyraźnie smak orzechów, czuć kokosa, całość nie jest zbytnio przesłodzona, ale w składzie znajdują się dwa zupełnie niepotrzebne dodatki. Gdyby je usunąć śmiałoby dałabym im piątkę za pyszny fistaszkowy smak.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słodko

Gofry z kremem mascarpone

15 Min. gotowania
Zapraszam na śniadanie. Prawdziwie królewskie danie, zapraszam na gofry z kremem mascarpone. Będąc w restauracji przeglądałam menu, ja byłam na obiedzie, ale…
Śniadania na słodko

Migdałowa kaszka kukurydziana

25 Min. gotowania
Witajcie po Świętach! Jak tam, przejedzeni czy po prostu nasyceni rodzinną atmosferą? Ja dziś dzielnie pomaszerowałam, a raczej pojechałam do pracy. Ale…
Śniadania na słodko

Zimowy pieczony naleśnik

25 Min. gotowania
Co byście powiedzieli na pyszne i ciepłe śniadanie? Zimą to podstawa, nie ma co się oszukiwać. Po ciepłym śniadaniu czuję się dużo…

45 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.