Ciasta

Chałwowy keks z żurawiną i czekoladą

1 Min. czytania
Wszyscy biegną piec pączki,faworki i oponki. Ci bardziej zabiegani,bądź mniej wprawni w pieczeniu kupują gotowce. A ja się wyłamuje. Nie ma u mnie pączków i zapachu oleju. Ale i ja godnie żegnam karnawał. Żegnam go z keksem. Ale nie byle jakim, wypasionym keksem. Mamy tutaj chałwę, orzechy, suszoną żurawinę i czekoladowy wierzch. Porzuciłam na jeden wieczór dietetyczne przepisy na słodkości. Nie znajdziecie tutaj mąki pełnoziarnistej i zdrowszego zamiennika cukru. Jest słodko i grzesznie. Ale wybaczam sobie. To ciasto jest obłędne. Zrobiłam je na święta i od tego czasu chodził za mną ten smak wyjątkowo. Postanowiłam więc upiec je kolejny raz, na ostatkowy weekend. Jak się raz spróbuje to się można uzależnić. Pyszne, chałwowe, czekoladowe, z chrupiącymi orzechami i kwaskowatą żurawiną. Ten keks uzależnia, jeżeli lubicie chałwę i orzechy koniecznie musicie go spróbować. Ja pędzę po kolejny kawałek, nie powiem który,bo nie wypada.

Składniki:
3 jajka
120 gramów chałwy
5 łyżek cukru
300 gramów mąki pszennej
Paczka cukru z prawdziwą wanilią
150 ml mleka
Łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki rumu
4 garści suszonej żurawiny
20 orzechów włoskich-obranych

Polewa:
1 tabliczka deserowej czekolady
2 łyżki mleka
Łyżka
Dodatkowo masło i bułka tarta do formy

Żurawinę zalewam wrzątkiem, zostawiam na minimum kwadrans.
Ucieram 3 duże jajka z 5 łyżkami cukru i cukrem waniliowym, dodaję skórkę z cytryny. Gdy masa będzie jasna,dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.  Do ciasta dodaję mleko i rum,dokładnie całość ucieram.
Kruszę chałwę, odsączam żurawinę,15 orzechów siekam na kawałki i dodaję je do keksu,i bardzo delikatnie  łączę z ciastem.

Keksówkę smaruję masłem, posypuję bułką tartą, wylewam ciasto, wkładam je na kwadrans do lodówki, w międzyczasie rozgrzewam piekarnik. Piekę ciasto przez  65 minut w 180 stopniach,do suchego patyczka.
Gdy ciasto się studzi, szykuję polewę. Roztapiam na parze czekoladę z mlekiem i olejem. Ciepłą czekoladą smaruję ciasto, wierz posypuję orzechami włoskimi.

1518 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Portugalska tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie słodko, bardzo słodko i po prostu przepysznie. Będę Was kusić portugalską tartą, czyli kruchą wersją słynnych Pastei de Nata. Myślę,…
Ciasta

Tarta rabarbarowa z budyniem

35 minut Min. gotowania
Maj to miesiąc rabarbaru. Wykorzystałam więc ten piękny czas w roku i piekłam rabarbarowe cuda. Tym razem zapraszam na kruche ciasto z…
Ciasta

Babka piaskowa z kokosową kruszonką

45 minut Min. gotowania
I jak minął Wam majówkowy czas? Mam nadzieję, że naładowaliście swoje baterie słoneczne i jakoś łatwiej jest stawić czoło codzienności. Ja, chociaż…

33 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.