Ciasta

Chałwowy keks z żurawiną i czekoladą

1 Min. czytania
Wszyscy biegną piec pączki,faworki i oponki. Ci bardziej zabiegani,bądź mniej wprawni w pieczeniu kupują gotowce. A ja się wyłamuje. Nie ma u mnie pączków i zapachu oleju. Ale i ja godnie żegnam karnawał. Żegnam go z keksem. Ale nie byle jakim, wypasionym keksem. Mamy tutaj chałwę, orzechy, suszoną żurawinę i czekoladowy wierzch. Porzuciłam na jeden wieczór dietetyczne przepisy na słodkości. Nie znajdziecie tutaj mąki pełnoziarnistej i zdrowszego zamiennika cukru. Jest słodko i grzesznie. Ale wybaczam sobie. To ciasto jest obłędne. Zrobiłam je na święta i od tego czasu chodził za mną ten smak wyjątkowo. Postanowiłam więc upiec je kolejny raz, na ostatkowy weekend. Jak się raz spróbuje to się można uzależnić. Pyszne, chałwowe, czekoladowe, z chrupiącymi orzechami i kwaskowatą żurawiną. Ten keks uzależnia, jeżeli lubicie chałwę i orzechy koniecznie musicie go spróbować. Ja pędzę po kolejny kawałek, nie powiem który,bo nie wypada.

Składniki:
3 jajka
120 gramów chałwy
5 łyżek cukru
300 gramów mąki pszennej
Paczka cukru z prawdziwą wanilią
150 ml mleka
Łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki rumu
4 garści suszonej żurawiny
20 orzechów włoskich-obranych

Polewa:
1 tabliczka deserowej czekolady
2 łyżki mleka
Łyżka
Dodatkowo masło i bułka tarta do formy

Żurawinę zalewam wrzątkiem, zostawiam na minimum kwadrans.
Ucieram 3 duże jajka z 5 łyżkami cukru i cukrem waniliowym, dodaję skórkę z cytryny. Gdy masa będzie jasna,dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.  Do ciasta dodaję mleko i rum,dokładnie całość ucieram.
Kruszę chałwę, odsączam żurawinę,15 orzechów siekam na kawałki i dodaję je do keksu,i bardzo delikatnie  łączę z ciastem.

Keksówkę smaruję masłem, posypuję bułką tartą, wylewam ciasto, wkładam je na kwadrans do lodówki, w międzyczasie rozgrzewam piekarnik. Piekę ciasto przez  65 minut w 180 stopniach,do suchego patyczka.
Gdy ciasto się studzi, szykuję polewę. Roztapiam na parze czekoladę z mlekiem i olejem. Ciepłą czekoladą smaruję ciasto, wierz posypuję orzechami włoskimi.

1487 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami

50 Min. gotowania
Dziś czas na śliwki! A dokładniej na błyskawicznie ciasto ze śliwkami. Ten tydzień był po prostu wstępem do jesieni. Co prawda mam…
Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem….
Ciasta

Brownie z morelami i migdałami

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie bardzo, ale to bardzo słodko. I mocno czekoladowo. Bo czego jak czego, ale brakowało mi czekoladowej osłody i pociechy. Wiecie,…

33 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.