Śniadania na słono

Brioszkowe malinianki

1 Min. czytania
Uwielbiam jagodzianki, i nieskromnie powiem, że wychodzą mi naprawdę pyszne. Zyskały sławę nawet we Włoszech. Dlatego też nie zmieniam przepisu, robię je cały czas wedle jednego . W końcu klasyka nigdy nie wychodzi z mody. Dlatego też nie powtórzę kolejny raz tego samego przepisu. Za to zaproszę Was dziś na pyszne brioszkowe malinianki, które zrobiłam przy okazji jagodzianek. Niezwykle miękkie i maślane ciasto, skusi każdego każdego. Do tego przepyszne, słodko-kwaśne maliny w środku. Te bułeczki nie są zbyt słodkie, dlatego idealnie sprawdzą się na drugie śniadanie. Cudownie uzupełnią małe i większe wakacyjne wycieczki, albo po prostu umilą popołudnie po pracy na balkonie, bądź w ogrodzie. Uwielbiam zapach drożdżowego ciasta, które piecze się w piekarniku. Jeżeli Wy także jesteście jego amatorami to koniecznie spróbujcie tych bułeczek, przepis jest naprawdę bardzo prosty, a smak wynagradza odrobinę zaangażowania. Tymczasem ja pozdrawiam i zmykam na małą wycieczkę.

Składniki:
350 gramów mąki pszennej plus łyżka
150 gramów masła
150 ml mleka plus łyżka
1/3 paczki świeżych drożdży
2 jajka
2 łyżki cukru kokosowego plus łyżka
łyżeczka esencji waniliowej
Odrobina soli

Szklanka malin
Łyżka cukru

Łyżka mleka
Łyżka brązowego cukru

Drożdże rozcieram z łyżką cukru i mleka. Dodaję łyżkę mąki. Odstawiam na kwadrans by drożdże zaczęły pracować.

W dużej misce łączę mąkę z mlekiem, jajkami i zaczynem, Dodaję cukier, wanilię, sól i mieszam składniki. Na koniec dodaję posiekane masło, i zaczynam dokładnie wyrabiać ciasto. Po około 10 minutach-kiedy nie klei się do rąk, formuję kulę i odstawiam ją na godzinę w ciepłe miejsce.
Maliny przepłukuję, posypuję cukrem.
Z ciasta odrywam kawałki, spłaszczam je, na środku kładę parę malin, zlepiam w kształt jagodzianki, przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przy pomocy pędzelka smaruję brioszki mlekiem, posypuję cukrem. Piekę bułeczki 20 minut w 175 stopniach. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Sałatka z selera i ananasa

10 Min. gotowania
Dziś przybywam do Was z bardzo wiosenną sałatką, którą nazwałam również „Bukiet Tulipanów”. Aczkolwiek jej głównymi składnikami są warzywa i tulipanów brak….
Śniadania na słono

Serek z tuńczykiem

1 Min. czytania
Witajcie w nowym tygodniu. Nie wiem co ten nowy rok w sobie ma, ale nie ma dla mnie litości. Dni mijają jak…
Śniadania na słono

Zawijasy jogurtowe na śniadanie

25 Min. gotowania
Witajcie, nie ma to jak mieć długi weekend. Mam nadzieję, że jak i ja, odpoczywacie i cieszycie się piękną pogodą. Właśnie wróciliśmy…

71 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.