Śniadania na słono

Drożdżowe pikantne bułeczki z orkiszem

1 Min. czytania
Remont pozbawił mnie mojego piekarnika, który naprawdę bardzo lubiłam. Dobrze się już znaliśmy, potrafiliśmy bez problemu porozumieć się bez słów. Sernik zawsze wychodził wysoki i dobrze upieczony, biszkopt nie był suchy, a drożdżowe. Ach, ono było idealne. Ale cóż,pożegnałam swój piekarnik i musiałam wybrać nowy. Wybrałam taki, który kusił zapowiedziami idealnych wypieków i magicznym działaniem. Do piekarnika dołączono kamień do pieczenia chleba i bułeczek. I nadszedł ten moment by go wypróbować. 
Robiłam już podobne bułeczki, tyle,że nadziewane. Tym razem do ciasta dodałam suszone pomidory, fetę,pestki dyni i dużo ziół. Bułeczki wyszły bardzo miękkie, wyraziste w smaku , po prostu pyszne.
Wspaniałe zarówno solo, jak i z dodatkami. U mnie były dodatkiem do gorącej zupy, a na kolację zajadano się nimi jak zwykłymi bułeczkami. Do tego robi się je bardzo szybko, i w ogóle są bardzo proste.
Składniki:
1/3 paczki świeżych drożdży
150 gramów masła
450 gramów mąki orkiszowej
2 jajka plus żółtko
150 ml mleka
2 kulki Mozzarelli
Około 10 suszonych pomidorków
2 łyżki pestek dyni
Czubata łyżka ziół prowansalskich
Kawałek papryczki chilli
Pieprz
Sól
Łyżka cukru
Drożdże rozcieram z cukrem, łyżką mąki i mleka. Zostawiam na kwadrans.
Lekko podgrzewam mleko. Kroję mozzarellę na małe kawałki, pomidorki siekam, a pestki dyni lekko prażę. Chilli bardzo drobno siekam. 
Do zaczynu dodaję dwa  jajka, mleko, mąkę oraz posiekane masło. Dokładnie wyrabiam ciasto, zostawiam na 20 minut.
Do wyrośniętego ciasta dodaję pozostałe składniki, odrywam kawałki ciasta, formuję bułeczki, układam je na kamieniu do pieczenia, bądź na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiam na 10 minut.Następnie smaruję bułeczki roztrzepanym żółtkiem  Piekę bułeczki około 25 minut w 185 stopniach, na dnie piekarnika warto położyć naczynie wypełnione wodą, dzięki temu bułeczki będą bardzo miękkie. 

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Sałatka z selera i ananasa

10 Min. gotowania
Dziś przybywam do Was z bardzo wiosenną sałatką, którą nazwałam również „Bukiet Tulipanów”. Aczkolwiek jej głównymi składnikami są warzywa i tulipanów brak….
Śniadania na słono

Serek z tuńczykiem

1 Min. czytania
Witajcie w nowym tygodniu. Nie wiem co ten nowy rok w sobie ma, ale nie ma dla mnie litości. Dni mijają jak…
Śniadania na słono

Zawijasy jogurtowe na śniadanie

25 Min. gotowania
Witajcie, nie ma to jak mieć długi weekend. Mam nadzieję, że jak i ja, odpoczywacie i cieszycie się piękną pogodą. Właśnie wróciliśmy…

63 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.