Ciasteczka o nazwie=czyścimy szafki. Nie tylko wyjątkowo proste, ale również wyjątkowo zdrowe i po prostu przepyszne. Miałam za dużo bakalii, zaczęły szukać nawet drogi ucieczki i przy próbie otwarcia szafki delikatnie próbowały opuścić półeczkę. A ja im jeszcze przyniosłam towarzystwo. Rozum wygrał, w 3 minuty przygotowałam ciastka znacząco zmniejszając liczbę produktów w szafce. Potem kwadrans w piecu i gotowe. Bardzo pyszne ciasteczka gotowe, wspaniałe na piątkowe popołudnie. Jeżeli ja je zrobiłam, a robiłam je po szalenie męczącym tygodniu, praktycznie śpiąc na stojąco, to zrobi je każdy.
Chrupać je będę z kubkiem kakao.,czeka wieczór z książką. Zastanawiam się ile razy można przeczytać tę samą książkę Fannie Flagg i jeszcze nie mieć dość? Zaczęłam 4 raz Dogonić Tęczę. W połowie znów tęsknię za początkiem….
Przepis dodaję do akcji Błyskawiczny piątek
Chrupać je będę z kubkiem kakao.,czeka wieczór z książką. Zastanawiam się ile razy można przeczytać tę samą książkę Fannie Flagg i jeszcze nie mieć dość? Zaczęłam 4 raz Dogonić Tęczę. W połowie znów tęsknię za początkiem….
Przepis dodaję do akcji Błyskawiczny piątek
Składniki:
6 łyżek mąki owsianej
4 łyżki mąki jaglanej
2 łyżki mąki orkiszowej
2 łyżki płatków owsianych
1/3 szklanki oleju kokosowego
100 ml mleka kokosowego
2 garście migdałów
2 garście rodzynek
2 garście żurawiny
Dwie garście ziaren słonecznika
3 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki miodu
Ekstrakt z wanilii
W garnuszku podgrzewam olej i mleko kokosowe,dodaję wszystkie płatki,zostawiam na 5 minut.
Namaczam rodzynki, żurawinę i migdały.
W misce mieszam mąkę ze wszystkimi bakaliami. Dodaję płatki i wanilię. Gdyby masa była zbyt rzadka dodaję więcej mąki, jak zbyt gęsta,więcej mleka.
Z masy formuję dłońmi kulki, spłaszczam je i piekę około 15 minut w 185 stopniach.
Zaraz po upieczeniu są bardzo kruche, po wystudzeniu nieco miękną.
O jak apetycznie! Fajny przepis. Na pewno będę tu częściej zaglądać.
jeszcze zostały?:D
pysznie ;D
Zapraszam :
unnormall.blogspot.com
🙂
🙂
Moje ulubione mąki w składnikach! 🙂
Trzeba je upiec 🙂
polecam:)
Świetne ciasteczka 🙂
Moje bakalie też już się w szufladzie nie mieszczą… Czas upiec ciasteczka! 🙂