Desery

Jesienne ciasto z jabłkami i orzechami

1 Min. czytania
Weekend bez ciasta to zdecydowanie weekend stracony. A jako,że mamy jesień, piękną,czy też nie,rzecz dyskusyjna, postanowiłam przygotować bardzo jesienne ciasto. Jabłka, orzechy, żurawina, cynamon, gałka muszkatołowa, szczypta kakao… Smaki jesieni. Ciasto jest wilgotne, bogate w smaku,ale bardzo proste do przygotowania. Idealnie pasuje do niedzielnego popołudnia. Ja swoją aktywną część weekendu już zakończyłam. Teraz czeka mnie lenistwo pod kocem w towarzystwie książki. A potem mam ochotę na mały maraton z Żoną Idealną. Moim zdaniem Alicia Florrick przy pomocy tego ciasta wygrałaby niejedną sądową sprawę. Bo któż by się nie skusił?

Składniki:
3 średnie jabłka (twarde i kwaskowate)
4 jajka
5 łyżek cukru z  prawdziwą wanilią
1/2 szklanki oleju
200 ml mleka
350 gramów mąki pszennej
4 łyżki płatki owsianych
2 garście suszonej żurawiny
2 garście posiekanych orzechów włoskich
Łyżka kakao
Łyżeczka proszku do pieczenia
Łyżeczka cynamonu
Szczypta gałki muszkatołowej
Polewa:
2 łyżki masła
Łyżka kokosowego cukru
4 łyżki kakao
Łyżka mleka

Obieram jabłka i kroję je w kostkę. Namaczam żurawinę we wrzątku.
Jajka ucieram z cukrem na jasny krem, dodaję olej ,mleko i dalej mieszam.

Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawami, dodaję do masy jajecznej i delikatnie mieszam całość. Teraz czas na dodanie jabłek, żurawiny,płatków owsianych i orzechów. Łączę wszystkie składniki razem. Formę na babkę smaruję masłem, wysypuję kaszą manną, wylewam ciasto. Piekę babkę 45 minut w 190 stopniach. Lekko studzę.
Szykuję polewę, zagotowuję masło z mlekiem i cukrem, dodaję kakao i dokładnie roztrzepuję. Polewę rozsmarowuję nieregularnie na cieście.

1532 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Muffinki cytrynowe z tymiankiem

25 minut Min. gotowania
Witajcie poweekendowo, jak mija Wam ten czas? Ostatnie dni były prawdziwym latem. Za mną duże prace ogrodowe, całkowita zmiana aranżacji. Pracowaliśmy dzielnie…
Bez kategoriiDesery

Brzoskwinie z lawendą

20 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na cudowny, pachnący sierpniem deser, przed Wami brzoskwinie z lawendą. Pomysł na ten deser, narodził się podczas krótkiego wypadu w…
Desery

Serniczek z rabarbarem

10 minut Min. gotowania
Nawet nie wiecie jak się ucieszyłam kiedy zobaczyłam pierwsze łodygi rabarbaru w moim warzywniaku! Dla mnie to ewidentna oznaka wiosny w pełni….

83 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.