Śniadania na słono

Pieczony omlet z przyprawami,bananem i dżemem z rokitnika

1 Min. czytania
Ostatnio znów wstałam przed budzikiem, konkretnie wstałam kwadrans przed dźwiękiem szumiącego lasu. Dla mnie był to oczywisty znak-dziś zamiast jogurtu będzie pyszne śniadanie, trochę dłużej szykowane.  Od miesiąca, nie, od dwóch, nie jadłam omletu. Nie wiem dlaczego? W każdym razie postanowiłam nadrobić to niedopatrzenie. Wymyśliłam sobie pieczony omlet. Dlaczego? Bo szykuje się go błyskawicznie, a kiedy się piecze, nie trzeba przy nim czuwać, tak jak przy tym smażonym. Można więc śmiało wstawić omlet do piekarnika i iść szykować się na spotkanie nowego dnia. W moim przypadku była to sesja porannej jogi dla lepszej koncentracji i prasowanie fartucha lekarskiego dla mojego brata, który odwiedzał oddział pediatryczny w ramach zajęć. Kiedy ja byłam zajęta, omlet pięknie się upiekł. Pachniał przepięknie, tak pięknie,że obudził moją siostrę, która załapała się na kawałeczek. Kawałeczek, bo chociaż ją lubię, to nie chciałam za bardzo dzielić się tym śniadaniowym cudem. Delikatny omlet, ale intensywny w smaku dzięki przyprawom, bardzo zimowymi, i bardzo rozgrzewającymi. Nie dodałam cukru,więc  porcję zdrowej porannej energii dały banany. A dżem z rokitnika o lekko kwaskowatym smaku dostarczył dawkę witaminy C i zrównoważył słodycz banana. Efekt? Genialny.

Składniki:
2 średnie jajka
2 łyżki mąki orkiszowej tortowej
100 ml mleka
Pół łyżeczki cynamonu
Duża szczypta kardamonu
Szczypta imbiru
Szczypta mielonych goździków
Łyżka masła
1 banan
2 łyżki dżemu z rokitnika Łowicz 100 %

Na patelni roztapiam masło, rozgrzewam piekarnika do 190 stopni.
Jajka ubijam z mlekiem, dodaję mąkę i przyprawy, dokładnie łącze całość przy pomocy trzepaczki,by nie było grudek.
Masę wylewam na patelnię, wkładam ją do piekarnika-ważne by patelnia nie miała plastikowej rączki, ja korzystałam z żeliwnej. Omlet piekę przez 20 minut w 190 stopniach.
Banana kroję w plasterki, układam na omlecie, podaję z dżemem  z rokitnika.

Prozdrowotne dżemy Łowicz na śniadanie – poznaj dobroczynną moc natury taką, że Łooo!

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Sałatka z selera i ananasa

10 Min. gotowania
Dziś przybywam do Was z bardzo wiosenną sałatką, którą nazwałam również „Bukiet Tulipanów”. Aczkolwiek jej głównymi składnikami są warzywa i tulipanów brak….
Śniadania na słono

Serek z tuńczykiem

1 Min. czytania
Witajcie w nowym tygodniu. Nie wiem co ten nowy rok w sobie ma, ale nie ma dla mnie litości. Dni mijają jak…
Śniadania na słono

Zawijasy jogurtowe na śniadanie

25 Min. gotowania
Witajcie, nie ma to jak mieć długi weekend. Mam nadzieję, że jak i ja, odpoczywacie i cieszycie się piękną pogodą. Właśnie wróciliśmy…

35 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.