Obiady

Spaghetti z pieczonych pomidorów i czosnku

1 Min. czytania
Dziś zapraszam na zwykłe/niezwykłe spaghetti. Czemu zwykłe? Bo składniki dobrze znane. Czemu niezwykłe? Bo zamiast gotować sos, najpierw upieczemy warzywa i po zmiksowaniu podamy z makaronem. Prawda,że brzmi ciekawie? Jestem wielką fanką makaronów. Mogłabym je jeść praktycznie codziennie. Najczęściej jednak robię je wtedy kiedy nie mam pomysłu na obiad, a czasu nie posiadam za wiele. Oczywiście szykuję też taki makaron kiedy mam po prostu na niego ochotę. Tym razem sosu nie gotowałam, a upiekłam. Dodałam do porcji sosu mięso i gotowe. Pracy przy takim obiedzie jest naprawdę niewiele, za to ile przyjemności z jedzenia. Sos jest bardzo aromatyczny, delikatnie słodszy i bardziej wyrazisty w porównaniu z tym tradycyjnym. Jest idealnie gęsty, dla mnie po prostu idealny. Koniecznie spróbujcie w ten weekend.
Ten tydzień to walka z grypą w biurze. Na szczęście chorzy w końcu zrozumieli,że grypę leczy się pod kocem we własnym łóżku,a  nie za biurkiem. Co prawda pracy miałam dwa razy więcej, ale za to trzy razy większy komfort oddychania czystym powietrzem. Weekend chcę przeznaczyć więc na słodkie lenistwo. Słodkie, bo na pewno będzie jakieś ciasto, jakiś film i dobra książka. A na razie zapraszam na porcję spaghetti.
Przepis dodaję do akcji Błyskawiczne Piątki

Składniki:
6 sporych pomidorów
1 duża czerwona cebula
3 ząbki czosnku
Oliwa z oliwek-dwie łyżki
Listki świeżej bazylii
Suszone oregano
Szczypta chilli
2 łyżki tartego Parmezanu ( albo innego twardego sera)
2 łyżki bulionu warzywnego
500 gramów mięsa mielonego z indyka
Olej rzepakowy
500 gramów makaronu spaghetti
Sól
Pieprz

Pomidory myję, obieram ze skórki, czosnek i cebulę obieram, kroję wszystkie warzywa na kawałki, skrapiam oliwą i piekę przez 45 minut w 175 stopniach.
W międzyczasie podsmażam mięso na oleju. Gotuję makaron al dente.
Warzywa przekładam do wysokiego naczynia,dodaję przyprawy i zioła, bulion oraz ser. Dokładnie miksuję. Dodaję sos warzywny do mielonego mięsa.
Na talerzu układam porcję makaronu,polewam sosem.

1477 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pesto z końcówek szparagów

15 Min. gotowania
Sezon szparagi jest zdecydowanie zbyt krótki. Ot, chwila i po nim. Ale mam pewien sposób na przedłużenie sobie tego sezonu-mrożenie. Otóż mrożone…
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

1 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…

59 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.