Ciasta

Brownie z orzechami laskowymi

1 Min. czytania
Zimowy dzień.. Ciemno, ponuro i chłodno. W taki czas wszystko kojarzy mi się z jednym-konkretnie z czekoladą. Gorzką, intensywną, pełną smaków i aromatów. Poprawiającą humor, przynoszącą ukojenie i jakiś tak wewnętrzny spokój. Duża ilość czekolady. To było to ,czego potrzebowałam wczoraj. Dużo czekoladowej przyjemności. Zresztą nie tylko ja. Moja siostra chodziła po domu i wszędzie i we wszystkim widziała czekoladę. Ona nas wołała. Nie mogłam pozostać obojętna, przeszłam na jej gorzką stronę mocy. Stworzyłam błyskawiczne brownie, rozkosznie czekoladowe, wzbogacone o orzechy laskowe. Orzechy i czekolada. Ta para nie mogła nie poprawić nastroju. Poprawiła bardzo skutecznie. Brownie wyszło bardzo czekoladowe,miało moją ulubioną konsystencję, określam ją jako gliniastą. Takie ciężkie brownie bardzo lubię, a moja mama takie ciasto je łyżką, prosto z blachy.
Sobota minęła mi zupełnie niepostrzeżenie. Dopiero co w piątkowe popołudnie cieszyłam się wolnym weekendem, a teraz znów prawie witam się z tygodniem pracy. Muszę nasycić się resztą wolnego dnia, naładować baterię i złapać nieco uśmiechu. Ten tydzień też będzie ciężki w pracy. A na razie jestem ja i moje brownie.


Składniki:
2 tabliczki gorzkiej czekolady 70 %
3 jajka
200 gramów mąki pszennej
85 gramów masła
10 kropli stewii w płynie
1/3 szklanki orzechów laskowych
Ekstrakt waniliowy
Szczypta soli
Dodatkowo cukier puder

W garnuszku topię masło, dodaję do niego posiekaną czekoladę- 1,5 tabliczki i chwilę podgrzewam,tak by czekolada się rozpuściła. Studzę.
Jajka ubijam ze stewią  i wanilią na puszysty krem. Dodaję masę czekoladę, a na końcu mąkę . Mieszam delikatnie. Na koniec do masy dodaję orzechy laskowe
.

Blaszkę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto, brownie piekę 20-22 minuty w 190 stopniach. Jeżeli wolicie bardziej wypieczone brownie,pieczcie je 5 minut dłużej. Ja lubię jak wierzch jest ścięty,ale środek wciąż „gliniasty”.
Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

1487 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami

50 Min. gotowania
Dziś czas na śliwki! A dokładniej na błyskawicznie ciasto ze śliwkami. Ten tydzień był po prostu wstępem do jesieni. Co prawda mam…
Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem….
Ciasta

Brownie z morelami i migdałami

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie bardzo, ale to bardzo słodko. I mocno czekoladowo. Bo czego jak czego, ale brakowało mi czekoladowej osłody i pociechy. Wiecie,…

64 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.