Ciasta

Brownie z orzechami laskowymi

1 Min. czytania
Zimowy dzień.. Ciemno, ponuro i chłodno. W taki czas wszystko kojarzy mi się z jednym-konkretnie z czekoladą. Gorzką, intensywną, pełną smaków i aromatów. Poprawiającą humor, przynoszącą ukojenie i jakiś tak wewnętrzny spokój. Duża ilość czekolady. To było to ,czego potrzebowałam wczoraj. Dużo czekoladowej przyjemności. Zresztą nie tylko ja. Moja siostra chodziła po domu i wszędzie i we wszystkim widziała czekoladę. Ona nas wołała. Nie mogłam pozostać obojętna, przeszłam na jej gorzką stronę mocy. Stworzyłam błyskawiczne brownie, rozkosznie czekoladowe, wzbogacone o orzechy laskowe. Orzechy i czekolada. Ta para nie mogła nie poprawić nastroju. Poprawiła bardzo skutecznie. Brownie wyszło bardzo czekoladowe,miało moją ulubioną konsystencję, określam ją jako gliniastą. Takie ciężkie brownie bardzo lubię, a moja mama takie ciasto je łyżką, prosto z blachy.
Sobota minęła mi zupełnie niepostrzeżenie. Dopiero co w piątkowe popołudnie cieszyłam się wolnym weekendem, a teraz znów prawie witam się z tygodniem pracy. Muszę nasycić się resztą wolnego dnia, naładować baterię i złapać nieco uśmiechu. Ten tydzień też będzie ciężki w pracy. A na razie jestem ja i moje brownie.


Składniki:
2 tabliczki gorzkiej czekolady 70 %
3 jajka
200 gramów mąki pszennej
85 gramów masła
10 kropli stewii w płynie
1/3 szklanki orzechów laskowych
Ekstrakt waniliowy
Szczypta soli
Dodatkowo cukier puder

W garnuszku topię masło, dodaję do niego posiekaną czekoladę- 1,5 tabliczki i chwilę podgrzewam,tak by czekolada się rozpuściła. Studzę.
Jajka ubijam ze stewią  i wanilią na puszysty krem. Dodaję masę czekoladę, a na końcu mąkę . Mieszam delikatnie. Na koniec do masy dodaję orzechy laskowe
.

Blaszkę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto, brownie piekę 20-22 minuty w 190 stopniach. Jeżeli wolicie bardziej wypieczone brownie,pieczcie je 5 minut dłużej. Ja lubię jak wierzch jest ścięty,ale środek wciąż „gliniasty”.
Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

1532 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Chlebek daktylowy z orzechami i czekoladą

55 minut Min. gotowania
Dalej jestem w typowo jesiennych smakach. Czyli witajcie orzechy i czekolado, będę dla was po prostu bezlitosna i będę was jadła bez…
Ciasta

Sernik z pieczonymi truskawkami

100 minut Min. gotowania
A ja dalej w truskawkowym klimacie. Nie mogę przestać, musicie mi to wybaczyć. Ale co ja na to poradzę? Jadę na mój…
Ciasta

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

45 minut Min. gotowania
Czuć powoli przedsmak jesieni. To takie delikatne przypominajki. Jakiś żółty liść na chodniku, chłodne poranki i wieczory, dłuższe wieczory, które tak kojarzą…

64 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.