Ciasta

Brownie z orzechami laskowymi

1 Min. czytania
Zimowy dzień.. Ciemno, ponuro i chłodno. W taki czas wszystko kojarzy mi się z jednym-konkretnie z czekoladą. Gorzką, intensywną, pełną smaków i aromatów. Poprawiającą humor, przynoszącą ukojenie i jakiś tak wewnętrzny spokój. Duża ilość czekolady. To było to ,czego potrzebowałam wczoraj. Dużo czekoladowej przyjemności. Zresztą nie tylko ja. Moja siostra chodziła po domu i wszędzie i we wszystkim widziała czekoladę. Ona nas wołała. Nie mogłam pozostać obojętna, przeszłam na jej gorzką stronę mocy. Stworzyłam błyskawiczne brownie, rozkosznie czekoladowe, wzbogacone o orzechy laskowe. Orzechy i czekolada. Ta para nie mogła nie poprawić nastroju. Poprawiła bardzo skutecznie. Brownie wyszło bardzo czekoladowe,miało moją ulubioną konsystencję, określam ją jako gliniastą. Takie ciężkie brownie bardzo lubię, a moja mama takie ciasto je łyżką, prosto z blachy.
Sobota minęła mi zupełnie niepostrzeżenie. Dopiero co w piątkowe popołudnie cieszyłam się wolnym weekendem, a teraz znów prawie witam się z tygodniem pracy. Muszę nasycić się resztą wolnego dnia, naładować baterię i złapać nieco uśmiechu. Ten tydzień też będzie ciężki w pracy. A na razie jestem ja i moje brownie.


Składniki:
2 tabliczki gorzkiej czekolady 70 %
3 jajka
200 gramów mąki pszennej
85 gramów masła
10 kropli stewii w płynie
1/3 szklanki orzechów laskowych
Ekstrakt waniliowy
Szczypta soli
Dodatkowo cukier puder

W garnuszku topię masło, dodaję do niego posiekaną czekoladę- 1,5 tabliczki i chwilę podgrzewam,tak by czekolada się rozpuściła. Studzę.
Jajka ubijam ze stewią  i wanilią na puszysty krem. Dodaję masę czekoladę, a na końcu mąkę . Mieszam delikatnie. Na koniec do masy dodaję orzechy laskowe
.

Blaszkę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto, brownie piekę 20-22 minuty w 190 stopniach. Jeżeli wolicie bardziej wypieczone brownie,pieczcie je 5 minut dłużej. Ja lubię jak wierzch jest ścięty,ale środek wciąż „gliniasty”.
Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

1469 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

64 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.