Śniadania na słono

Pieczony omlet z przyprawami,bananem i dżemem z rokitnika

1 Min. czytania
Ostatnio znów wstałam przed budzikiem, konkretnie wstałam kwadrans przed dźwiękiem szumiącego lasu. Dla mnie był to oczywisty znak-dziś zamiast jogurtu będzie pyszne śniadanie, trochę dłużej szykowane.  Od miesiąca, nie, od dwóch, nie jadłam omletu. Nie wiem dlaczego? W każdym razie postanowiłam nadrobić to niedopatrzenie. Wymyśliłam sobie pieczony omlet. Dlaczego? Bo szykuje się go błyskawicznie, a kiedy się piecze, nie trzeba przy nim czuwać, tak jak przy tym smażonym. Można więc śmiało wstawić omlet do piekarnika i iść szykować się na spotkanie nowego dnia. W moim przypadku była to sesja porannej jogi dla lepszej koncentracji i prasowanie fartucha lekarskiego dla mojego brata, który odwiedzał oddział pediatryczny w ramach zajęć. Kiedy ja byłam zajęta, omlet pięknie się upiekł. Pachniał przepięknie, tak pięknie,że obudził moją siostrę, która załapała się na kawałeczek. Kawałeczek, bo chociaż ją lubię, to nie chciałam za bardzo dzielić się tym śniadaniowym cudem. Delikatny omlet, ale intensywny w smaku dzięki przyprawom, bardzo zimowymi, i bardzo rozgrzewającymi. Nie dodałam cukru,więc  porcję zdrowej porannej energii dały banany. A dżem z rokitnika o lekko kwaskowatym smaku dostarczył dawkę witaminy C i zrównoważył słodycz banana. Efekt? Genialny.

Składniki:
2 średnie jajka
2 łyżki mąki orkiszowej tortowej
100 ml mleka
Pół łyżeczki cynamonu
Duża szczypta kardamonu
Szczypta imbiru
Szczypta mielonych goździków
Łyżka masła
1 banan
2 łyżki dżemu z rokitnika Łowicz 100 %

Na patelni roztapiam masło, rozgrzewam piekarnika do 190 stopni.
Jajka ubijam z mlekiem, dodaję mąkę i przyprawy, dokładnie łącze całość przy pomocy trzepaczki,by nie było grudek.
Masę wylewam na patelnię, wkładam ją do piekarnika-ważne by patelnia nie miała plastikowej rączki, ja korzystałam z żeliwnej. Omlet piekę przez 20 minut w 190 stopniach.
Banana kroję w plasterki, układam na omlecie, podaję z dżemem  z rokitnika.

Prozdrowotne dżemy Łowicz na śniadanie – poznaj dobroczynną moc natury taką, że Łooo!

1436 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Zawijasy jogurtowe na śniadanie

25 Min. gotowania
Witajcie, nie ma to jak mieć długi weekend. Mam nadzieję, że jak i ja, odpoczywacie i cieszycie się piękną pogodą. Właśnie wróciliśmy…
Śniadania na słono

Bułeczki Nigelli. Mięciutkie.

20 Min. gotowania
Witajcie moi kochani! Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami moją miłością do domowych bułeczek, na niedzielne śniadanie. Nie ma nic lepszego niż…
Śniadania na słono

Nocne bułki drożdżowe

22 Min. gotowania
Ostatnio bardzo, ale to bardzo wkręciłam się w pieczenie domowego pieczywa. Ta pasja wróciła do mnie na nowo. A ja powoli uzależniam…

35 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.