Śniadania na słono

Ryż na mleku z malinami i czekoladą

1 Min. czytania
Pozostaję tak trochę w tych śniadaniowych klimatach. Ryż, maliny i czekolada. Jak dla mnie poranny miks idealny. Obecnie jem maliny do oporu, i co dziwne, nic a nic, mi się nie nudzą. Jakoś nie kuszą mnie inne owoce, mam niedobór malin we krwi i te niedobory, z wielką przyjemnością uzupełniam. Zaczynam od samego rana, od solidnej porcji waniliowego ryżu z gorącymi malinami i czekoladą. Takie połączenie zapewnia mi energię na pół dnia i bardzo dobry nastrój. A sobota czeka mnie intensywna, chociaż pogodowo dzień zapowiada się marnie. Jak i niedziela. A na niedzielę to ja mam dużo planów. I o ile sobotnie plany, są raczej domowe – marzy mi się porządek w szafie, bo wszystkie znane mi porządkowe zaklęcia wypowiadane z pełną pasją co rano, nie przyniosły efektu. Marzy mi się również uporządkowanie wszystkich zdjęć z wakacji. I posegregowanie wakacyjnych pamiątek. Od maja próbuję to zrobić, od powrotu z Krynicy i nic.  Marzy mi się również uporządkowanie urodzinowych prezentów. Tak, tak. Wstyd mi, bo urodziny miałam 2 miesiące wstecz, a ja wciąż nie znalazłam miejsca dla wielkiej formy na tartę i  książek. Wszystko więc zalega w kąciku i czeka aż mnie oświeci i znajdę im miejsce. No i marzy mi się, żebym poszła na spokojne zakupy. I posiedziała trochę w kuchni, pichcąc smakołyki. A wieczorem chciałabym obejrzeć film…. Jako, że już jestem zmęczona, zostawiam Wam przepis i lecę.

Składniki:

200 gramów ryżu jaśminowego
400 ml mleka
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

1/2 szklanki malin
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Łyżeczka miodu
Szczypta kardamonu
4 kostki gorzkiej czekolady

Do garnuszka wsypuję ryż, dodaję cukier z wanilią i mleko. Podgrzewam ryż przez około 25 minut, aż stanie się miękki i wchłonie cały płyn.
W międzyczasie szykuję maliny. Umyte owoce, przekładam do małego garnuszka, podlewam łyżką wody, dodaję cukier z wanilią i kardamon, gotuję około 5 minut, owoce mają puścić sok.
Ryż przekładam do miseczek, polewam sosem malinowym, posypuję posiekaną czekoladą.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Sałatka z selera i ananasa

10 Min. gotowania
Dziś przybywam do Was z bardzo wiosenną sałatką, którą nazwałam również „Bukiet Tulipanów”. Aczkolwiek jej głównymi składnikami są warzywa i tulipanów brak….
Śniadania na słono

Serek z tuńczykiem

1 Min. czytania
Witajcie w nowym tygodniu. Nie wiem co ten nowy rok w sobie ma, ale nie ma dla mnie litości. Dni mijają jak…
Śniadania na słono

Zawijasy jogurtowe na śniadanie

25 Min. gotowania
Witajcie, nie ma to jak mieć długi weekend. Mam nadzieję, że jak i ja, odpoczywacie i cieszycie się piękną pogodą. Właśnie wróciliśmy…

34 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.