Obiady

Łazanki z kapustą

1 Min. czytania

Dobrze, nigdy nie byłam wielką fanką kapusty. Sama nie wiem czemu w tym miesiącu mi ona posmakowała? Smaki mam zmienne. Nigdy nie lubiłam grzybów, ale kiedy zostałam poproszona by przygotować łazanki z kapustą, miałam nie jeść, tylko gotować. Ale wiecie, jakoś tak pachniało mi to lasem i świętami, że nie mogłam się opanować. Zjadłam całą porcję, która miała być na drugi dzień. Taka kapusta wspaniale smakuje, a jak pachnie! Moja babcia zawsze specjalnie robiła więcej ciasta na pierogi, by wycinać z niego łazanki. Ot, przypadkiem zabrakło jej farszu i łazanki gotowe. Nigdy tego nie lubiłam,a  teraz chyba posmakowałam w tej wersji tego dania. Jak jest z Wami, lubicie czy też niekoniecznie?



Skladniki:

200 gramów makaronu łazanki

300 gramów kapusty świeżej

2 garście suszonych grzybów

1 duży plaster boczku

400 ml bulionu warzywnego

1 łyżka oleju

Sól

Pieprz

2 łyżki posiekanego koperku

2 listki laurowe

2 ziela angielskie

Grzyby zalewam wrzątkiem, odstawiam na pół godziny, odcedzam, grzyby kroję w paski.

Makaron gotuję al dente.


Rozgrzewam olej w rondlu z grubym dnem, siekam drobno boczek, podsmażam dwie minuty. Siekam cebulkę w piórka, dodaję do boczku, podsmażam dwie minuty. Teraz czas na grzyby, dodaję je na patelnię i chwileczkę podsmażam.

Kapustę myję, siekam, dodaję do rondla razem z liściem laurowym, zielem angielskim, solą i pieprzem. Podsmażam przez 5 minut, a następnie zalewam bulionem. Zmniejszam moc kuchenki i duszę kapustę 20 minut, dodaję koperek. Podaję z łazankami.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

18 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.