Ciasta

Piernik Magdy Gessler

1 Min. czytania
Jestem w  gronie tych, którzy uważają,że Święta bez piernika się nie liczą.
Stąd też w tym roku dzielę się z Wami przepisami na te korzenne pyszności. Tym razem piernik przełożony powidłami śliwkami, oblany dużą ilością czekolady i posypany bakaliami. Niezbyt trudny,za to aromatyczny, miękki i słodziutki!  Cóż mogę powiedzieć, piernik wszystkim smakował . Jego wielkim plusem jest to, że od razu po upieczeniu jest gotowy do zjedzenia i podania na świąteczny stół. Aczkolwiek jak to piernik, z każdym dniem nabiera smaku i elegancji. Myślę,że będzie smakował i Wam, i chętnie go przygotujecie w tym roku. 

Składniki:

5 dużych jajek
400 gramów maki pszennej
1/2 szklanki miodu
2 łyżki przyprawy do piernika
1/2 szklanki mieszanki keksowej
5 łyżek powideł śliwkowych
2 łyżki kakao
2 łyżki oleju
Szczypta soli
Łyżeczka sody
Polewa:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
6 łyżek mleka
1 łyżeczka oleju
3 garście mieszanki keksowej
Dodatkowo:
Masło i kasza manna do formy

W garnku z grubym dnem podgrzewam miód z przyprawą piernikową i kakao. 
Ubijam żółtka z solą na jasny krem, dodaję olej i dalej miksuję. Z białek ubijam sztywną pianę. Dodaję ostudzoną miodową mieszankę mieszam. Czas na dodanie mąki z sodą,mieszam.masę. Delikatnie dodaję pianę z białek, a  na samym końcu wsypuję bakalie. Mieszam masę. 
. Rozgrzewam piekarnik do 185 stopni. Keksówkę smaruję masłem, posypuję kaszą manną, wylewam ciasto i piekę je 45-50 minut w 185 stopniach. Piernik studzę. 
Roztapiam czekoladę na parze z mlekiem i olejem. Zimny piernik kroję na pół, smaruję powidłami. Wierzch polewam czekoladą i posypuję bakaliami.

1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Placek makowy z kruszonką

35 -40 minut Min. gotowania
Powoli szykuję się do Świąt. Wyciągam świąteczne ozdoby i dekoracje. Nie robię tego w pośpiechu, powoli upiększam dom i dodaję mu magii….
Ciasta

Ciasto cytrynowe z kruszonką

35 minut Min. gotowania
Listopad mnie nie oszczędza. Ten ostatni czas jest naprawdę ciężki, wymagający i dający mi w kość. Wyobraźcie sobie, że cały zeszły tydzień…
Ciasta

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami

50 Min. gotowania
Dziś czas na śliwki! A dokładniej na błyskawicznie ciasto ze śliwkami. Ten tydzień był po prostu wstępem do jesieni. Co prawda mam…

23 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.