Ten czas grudniowy jest piękny, ale wyjątkowo zabiegany. Nie zawsze mamy by szykować wymyślne i czasochłonne obiady. W taki właśnie dzień powstał ten makaron. Niesamowicie prosty, a przy tym bardzo smaczny. U mnie takim szalonym dniem była sobota. Porządki przedświąteczne trwały od samego rana, do wieczora. Wiele się działo, bo w wiele kątów zajrzałam pierwszy raz od przeprowadzki. Ale było warto trochę się pomęczyć. W odświeżonym wnętrzu, choinka wygląda iście magicznie!
Składniki:
250 gramów makaronu ( u mnie resztki penne i świderków)
10 pieczarek
150 ml śmietany 18 %
1 mała cebulka
2 ząbki czosnku
2 łyżki tartego Parmezanu
Świeżo mielony pieprz
Sól
Gotuję makaron al dente.
Pieczarki przepłukuję, dokładnie osuszam. Kroję w półplasterki. Siekam drobniutko czosnek z cebulką, podsmażam na klarowanym maśle 2 minuty, dodaję pieczarki. Smażę 5-6 minut, doprawiam i zalewam śmietaną i podgrzewam 3 minut. Makaron wykładam na talerz, polewam sosem i posypuję serem. Warto posypać świeżo mielonym pieprzem.
Jakie pyszności- bardzo lubię takie pomysły na wykorzystanie pieczarek i makaronu 🙂
🙂
Lubię taki sosik☺
Taki makaron to dla mnie danie ponadczasowe, zawsze się sprawdza 🙂
Bardzo dobre jedzonko. Uwielbiam makaron z takim sosem.
pycha;D ja jeszcze szpinak bym dodała;)
😉
😉
😉
😉
Uwielbiam. A tak dawno nie jadłam…
Uwielbiam takie makarony ��
Szybko i smacznie 🙂
😉
😉
🙂
Uwielbiam pieczarki 🙂
🙂
Ile porcji z przepisu? 🙂
dwie spore
Uwielbiam, mam tylko problem z parmezanem bo nie przepadam.
😀
Można pominąć 🙂
Jeden z moich ulubionych obiadów kiedy jeszcze mogłam jeść makaron, śmietanę i ser 🙂
😉
Aha 😉
lubię czasem taki szybki obiad, chociaż ja przygotowuję w wersji wegańskiej 😀
BLOG
YOUTUBE
Uwielbiam makarony 🙂 Muszę spróbować takiej wersji!
Pozdrawiam ♥
http://www.twinslife.pl (klik)
🙂
Polecam!
Mniam 🙂