Kluskie ruskie. Nowy pomysł na ziemniaczane pyszności, taka kuchnia zero waste, bez problemu zużyć można wczorajsze ziemniaki z obiadu. Sam przepis jest banalnie prosty, szybki i bezproblemowy. Jako, że tygodniu uwielbiam takie obiady na szybko, ale i uwielbiam kluski, to chętnie korzystam z tego przepisu. Dziś będzie taki właśnie obiad! Musi być szybko i syto. Wczoraj kupiliśmy piękną jodłę. Będziemy ją stroić i upiększać. Ma prawie dwa metry, jest śliczna i po prostu idealna. Ubiorę ją na biało i na złoto. Będzie pięknie, świątecznie i magicznie. Do tego duży kubek kakao, świąteczna playlista i mamy piątek jak z bajki!
Składniki:
600 gramów ziemniaków ugotowanych
250 gramów twarogu
1 jajko
4 łyżki mąki ziemniaczanej
Sól
Pieprz
Do podania podsmażona cebulka z czosnkiem, ulubiona surówka
Ugotowane ziemniaki przepuszczam przez praskę do ziemniaków, można też bardzo dokładnie je utłuc. Dodaję do ziemniaków pokruszony twaróg, ugniatam na jednolitą masę. Dodaję mąkę, jajko, sól i pieprz, szybko łączę składniki.
Zagotowuję wrzątek, z ciasta odrywam kawałki, formuję z nich kulki. Kluski gotuję 5 minut.
Podaję z podsmażoną cebulką i surówką.
Rzadko jem kluski, ale taki zestaw z surówką bardzo mi się podoba 🙂
🙂
Ta suróweczka <3
Czegoś takiego jeszcze nie jadłam ale przyznam że z chęcią bym spróbowała 😉
🙂
🙂
Bardzo fajny i prosty przepis.
Takie obiadki lubię zabierać do pracy 🙂
🙂
🙂
Absolutely yummie. Thanks for sharing a great recipe:)
https://marylyl.blogspot.com/
Bardzo fajny przepis, zjadłabym takie kluski:)
🙂
Uwielbiam kochana 🙂 kluchy mogę jeść codziennie 🙂
ja też!
Pychota. Takie robiła moja Babcia. Mmmmmmm….
🙂
Znam ten smak, kojarzę go 🙂 chyba nawet sama spróbuję odtworzyć
Polecam 🙂
W takiej wersji jeszcze nie jadłam :).
U mnie choinka sztuczna – ale też króluje biel, w przeróżnych wzorach i kształtach… Z odrobiną złota i popielu ☺️