Śniadania na słono

Skyrowe placuszki z rabarbarem

1 Min. czytania

 W końcu jest. Sezon na rabarbar! Tak go lubię, że robię z niego nie tylko kompot i ciasta, ale i obiadowe pyszności. Aczkolwiek moja propozycja będzie idealna nie tylko na obiad. Śmiało nada się na śniadanie, bądź kolację. Co proponuję? Wyjątkowo proste skyrowe placuszki. Lekkie jak puch! Aksamitne, delikatne, ale z kontrastem w postaci rabarbaru . Takie placki uratowały ostatnio mój obiad. Mam wyjątkowo pracowity tydzień, do pracy chodzę na 6 rano. Jestem zakręcona jak słoik z dżemem, tyle spraw, a dzień ucieka. Czekam na weekend. A to oczekiwanie umilam sobie takimi plackami. W sezonie na rabarbar, pozycja obowiązkowa. U Was w jakiej porze dnia zagoszczą na talerzu?

Składniki:

300 gramów skyru naturalnego

1 duże jajko

250 gramów mąki

2-3 łyżki mleka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

2 laski rabarbaru


Dodatkowo:

masło klarowane, cukier ( u mnie erytrytol)

Rabarbar myję, obieram jeżeli skórka jest twardawa. Kroję na małe kawałki, posypuję cukrem, odstawiam na bok. 

Skyr ( albo serek waniliowy) ucieram z jajkiem. Dodaję mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec dodaję rabarbar, mieszam. Ciasto powinno być delikatne, gdyby było zbyt gęste, należy dodać więcej mleka. 

Rozgrzewam masło, smażę średniej wielkości placki po 1,5 minuty z każdej strony. Podaję posypane cukrem, można polać miodem i podawać z owocami. 

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Sałatka z selera i ananasa

10 Min. gotowania
Dziś przybywam do Was z bardzo wiosenną sałatką, którą nazwałam również „Bukiet Tulipanów”. Aczkolwiek jej głównymi składnikami są warzywa i tulipanów brak….
Śniadania na słono

Serek z tuńczykiem

1 Min. czytania
Witajcie w nowym tygodniu. Nie wiem co ten nowy rok w sobie ma, ale nie ma dla mnie litości. Dni mijają jak…
Śniadania na słono

Zawijasy jogurtowe na śniadanie

25 Min. gotowania
Witajcie, nie ma to jak mieć długi weekend. Mam nadzieję, że jak i ja, odpoczywacie i cieszycie się piękną pogodą. Właśnie wróciliśmy…

22 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.