Obiady

Makaron z imbirowym sosem

2 Min. czytania

 W majówkowy czas nie każdy ma ochotę na długie stanie w kuchni. Zresztą umówmy się, kiedy mamy chwilę wolnego, to zdecydowanie lepiej jest wykorzystać ten czas  na długie spacerowanie. Jeżeli dopisze pogoda, to po lesie, parku, czy nad morzem. A w chwili deszczu idealnie byłoby ruszyć do muzeum, a może do kina? Ja dzisiejszy post piszę z dalekiej wycieczki. Wybraliśmy góry, w zasadzie to dość oczywisty kierunek naszej podróży, jako, że mieszkamy nad morzem, tak naprawdę to nad samym morzem, bo do tego morza, mam chwilkę spacerkiem, to jakoś tak ciągnie nas do gór! Nie jestem najbardziej zapalonym na świecie piechurem, ale wycieczki i zdobycie szczytu, nawet tego skromnego, daje mi olbrzymią satysfakcję. Góry, to też jedyne miejsce, gdzie nie łapie mnie lęk wysokości! To naprawdę fascynujące, podejść do okna na 4 piętrze? Niemożliwe. Wejście na szczyt? Nie ma problemu. W każdym razie dzielę się przepisem na wyjątkowo prosty makaron, który zrobiłam przed naszym wyjazdem. To był dzień pakowania, i nas i kota. Tak, zabraliśmy ze sobą ukochaną Franusię. Mąż dodatkowo kładł ( w końcu) listwy przypodłogowe. A ja, po pracy, pakowałam niezbędne rzeczy, piekłam ciasteczka na drogę i szykowałam obiad. Miało być prosto i smacznie. Pomysł? Widziałam go w jakimś kulinarnym programie, makaron z imbirem i szczypiorkiem. Bardzo azjatycko i ekstremalnie prosto. W sam raz na bardzo zabiegany, albo i bardzo leniwy dzień. Jeżeli lubicie azjatyckie smaki to będzie dla Was danie idealne. 

Składniki: 

150 gramów makaronu spaghetti ( u mnie jajeczny)

8 cm kawałka imbiru

1 duży pęczek szczypiorku z cebulkami

4 łyżki ciemnego  sosu sojowego

1 ząbek czosnku

Sól

Pieprz-pół łyżeczki

3 łyżki oleju rzepakowego

Gotuję makaron al dente, w lekko osolonej wodzie.

Imbir obieram, kroję w cienkie paseczki. Wyciskam czosnek. Szczypiorek razem z cebulkami myję, i bardzo drobno siekam. 

Rozgrzewam olej, podsmażam na nim imbir-2 minuty, często mieszam. Następnie dodaję czosnek i podsmażam minutę, teraz czas na dodanie większości szczypiorku, podsmażam zawartość patelni przez 2 minuty, dodaję sos sojowy i pieprz, mieszam. 

Odcedzam makaron-zostawiam łyżkę wody z gotowania, wrzucam na patelnię z wodą, podgrzewam przez kilkanaście sekund, aż makaron oblepi się sosem. Przekładam do miseczek, posypuję pozostałym szczypiorkiem.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

18 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.