Wszystko co dobre szybko się kończy, skończyła się i majówka! Czas wrócić do codzienności, czyli witaj praco, witajcie obowiązki. Nie jest to wcale takie łatwe, bo głowa wciąż w górach. Ale ciało zdecydowanie już na miejscu, i ciało chce jeść. Ale co zjeść, kiedy w lodówce po urlopie pustki, a rodzinka domaga się obiadu? Wtedy wchodzi on, ryż smażony z jajkiem. Danie proste, smaczne i wyjątkowo pożywne. Złożone z bardzo prostych składników, tak naprawdę podstawą jest ryż i jajka. Obowiązkowo występuje też szczypiorek, z nim nie mam nigdy problemu, bo po prostu rośnie w ogródku. Reszta warzyw to czysta improwizacja, czyli co akurat zalega w lodówce. To danie nadaje się cudownie na akcję pod tytułem- wyczyszczę lodówkę. Nic się nie zmarnuje. Mój mąż lubi posypać je dodatkowo serem, dla mnie jest to już zbędne, względnie opcjonalne. Co kto lubi. Najważniejsze, że to danie robi się tak szybko, że zostanie bez problemu sporo czasu na rozpakowanie walizek i wstawienie prania. Danie najlepiej wychodzi z ryżem, który ugotujemy poprzedniego dnia. Wtedy jest najlepszy! A ja wracam do pracy, jak dobrze, że ten tydzień pracy to tylko dwa dni!
Składniki na dwie porcje:
200 gramów ryżu ( u mnie Basmati)
3 jajka
1 pęczek szczypiorku
1 duża marchewka
1 czerwona papryka
Kawałek pora
1 czerwona cebula
1 duży ząbek czosnku
1 pełna łyżka oleju rzepakowego
1 pełna łyżka sosu sojowego
Duża szczypta ostrej papryki
Pół łyżeczki słodkiej papryki
Pół łyżeczki mielonego imbiru
Sól
Świeżo mielony pieprz
Ryż najlepiej ugotować dzień wcześniej.
Siekam drobno czosnek i cebulę. Marchewkę kroję w paski przy pomocy obieraczki do warzyw. Paprykę kroję w paski, a pora w krążki. Szczypiorek siekam bardzo drobno.
Rozgrzewam olej na patelni ( można też użyć woka), podsmażam czosnek z cebulką przez minutę, dodaję por i paprykę, smażę kolejną minutę. Teraz dodaję marchewkę, podsmażam warzywa przez 1,5 minuty.
W miseczce rozbijam jajka, dodaję połowę porcji szczypiorku, doprawiam solą i pieprzem.
Na patelnię wsypuję ryż, dodaję sos sojowy i wszystkie przyprawy, podsmażam przez 2 minuty, następnie zbieram warzywa i ryż na brzeg patelni. Na środku smażę jajka ze szczypiorkiem przez minutkę, następnie mieszam je z ryżem. Całość podgrzewam przez kolejną minutę, ciągle mieszając.
Danie przekładam do miseczek, posypuję szczypiorkiem.
Przyznam, że dawno nie jadłam takiego ryżu. Pychota.
A ja jeszcze ani razu nie jadłam smażonego ryżu, muszę w końcu zrobić:)
Polecam!
🙂
Pomysłowe danie z azjatyckim akcentem 🙂
Nie jadłam nigdy. Z chęcią spróbuję
polecam!
🙂
ciekawy pomysł:)
🙂
Lubię takie jedzenie.
🙂
Ryżu z jajkiem nie jadłam, ale jestem ciekawa jak smakuje 😀
Pozdrawiam.
spróbuj:)
Tym razem przepis nie dla mnie, gdyż zwiera większość składników, które niestety nie trawię, a mianowicie nienawidzę cebuli, pora, czosnku i szczypiorku 🙂
Wygląda pysznie 🙂
https://profashionworld.blogspot.com/2022/05/camelowe-baleriny-w-wiosennej-stylizacji.html
Smakowity przepis. Lubię podobne dania, chętnie przygotuję i takie. 🙂
Really useful article, very good post, i like this blog thanks to the author
bồn tắm, phòng tắm
thiết bị phòng tắm
top gạch
phòng tắm
Gạch vicenza
Thiết bị vệ sinh caesar
Thiết bị vệ sinh inax
Thiết bị vệ sinh TOTO chính hãng
Youtube Bùi Minh